Pozitivne misli: Strah in kako ga premagati

0

“Neaktivnost poraja dvome in strah. Aktivnost poraja zaupanje in pogum. Strahu ne boste premagali tako, da sedite doma in razmišljate o njem, temveč tako, da vstanete in se lotite dela.” – Dale Carnegie

Strah je univerzalno človeško čustvo – vsakdo se tako ali drugače, prej ali slej sreča z njim. Ko nas zajame, se mu pogosto predamo in mu dovolimo, da nas paralizira – »prisili« nas v neaktivnost, v to, da ne naredimo tistega, česar se bojimo … med tem pa naše nelagodje in dvomi vase postajajo le še večji.

Strah pa se v resnici ne pojavi zato, da bi nas paraliziral, temveč nam prinaša sporočilo. Vsa neprijetna čustva nosijo v sebi sporočilo. Kakšno je sporočilo strahu? »Zgodilo se bo nekaj hudega, bodi pripravljen.« Kako torej ukrepati? Ugotovite, kaj je tisto »hudo«, kar se po vašem mnenju lahko zgodi, in se potem ustrezno pripravite.

Se bojite, da ne boste opravili izpita? Vzemite si dovolj časa in se ustrezno pripravite nanj. Strah vam sporoča, za kaj morate še poskrbeti, da boste uspešni.

Pogosto pa boste ugotovili, da se v resnici ne more zgoditi nič tako zelo »hudega« in da vas strah le opominja na to, da spremenite svoj pogled na situacijo. Namesto, da v vas ždi občutek »Konec sveta bo, če izpita ne opravim.«, si lahko rečete »Če mi me uspe tokrat, mi bo uspelo naslednjič. Ne bom odnehal in vem, da mi bo prej ali slej uspelo.« Ob takšni misli se strah razblini, saj je svojo nalogo uspešno opravil – pripravil vas je do tega, da ste spremenili svoj pogled na situacijo.

In kaj storiti, če čisto nič ne pomaga in vas je še vedno strah? Takrat vam je na voljo le eno: Odločite se, da boste preprosto zaupali vase!

Vstanite in se lotite dela – skočite v vodo in plavajte! Večina strahov se tako ali tako nikdar ne uresniči.

Ko se soočite s svojimi strahovi, boste bogato poplačani – odprla se vam bodo nova obzorja, zrasli bosta vaša samopodoba in samozavest, vaša čustva bodo lahkotnejša in zagotovo bosta v vas rasla tudi motivacija in pogum za nove podvige vašega življenja!

Avtor: Marjetka Perme
www.osebnaodlicnost.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Pusti sporočilo