Prednosti uživanja presne hrane

0

Koncept presnojedstva postaja čedalje bolj znan tudi širši javnosti in čedalje več ljudi ga povezuje s pojmi, kot so »zdravje«, »vitalnost«, »zadovoljstvo«. Tudi medicinska stroka čedalje bolj priznava škodljivost umetnih predelanih živil in hkrati neverjetne prednosti uživanja žive, nepredelane rastlinske hrane.

Še bolj so nadvdušeni tisti, ki so rezultate izkusili na lastni koži. Večinoma je presna veganska dieta  pomagala mnogim bolnikom, ki jih je uradna stroka že odpisala. Tako lahko slišimo o najrazličnejših boleznih, ki so s postom in uživanjem le sveže rastlinske hrane čudežno izginile: različne oblike raka, luskavica, kandida, glivična obolenja, alergije, bolezni prebavil, duševne bolezni in celo sladkorna bolezen ter astma!

Presno sadje, zelenjava in oreščki niso bili toplotno ali kako drugače obdelani, zato v sebi ohranijo vsa pomembna hranila. Vitamini, minerali, antioksidanti, rastlinska barvila in encimi ostanejo nepoškodovani in kot taki našemu telesu zagotavljajo neizčrpen vir zdravja in energije. Vse naštete snovi so izrednega pomena za ohranjanje in krepitev našega imunskega sistema, s kuhanjem pa naj bi jih po nekaterih virih uničili kar 80%! Več presnih živil torej pomeni manj prehladov, smrkavih nosov in sezonskih obolenj!

Antioksidanti so snovi, ki v našem telesu nase vežejo in odstranjujejo proste radikale, s tem pa preprečujejo pojave prezgodnjih znakov staranja in delujejo kot preventiva mnogim boleznim. Skupaj z vitamini in minerali tudi prispevajo k lepši koži, bistrim očem, močnejšim lasem in manj lomljivim nohtom.

Dejstvo je tudi, da je presna hrana rastlinskega izvora zelo lahko prebavljiva in telo v procesu prebave zanjo porabi manj energije, kar pomeni, da je več ostane za ostale aktivnosti! Spontano se pojavijo želja po rekreaciji, hoji na svežem zraku in nasploh bolj aktivnem življenju, s tem pa pridejo tudi bolj gibčno telo, več kondicije in boljše splošno počutje. Tudi jutranje vstajanje ni več problem, mnogi so s presno hrano odpravili težave z nespečnostjo.

Neverjeten je tudi vpliv presno veganske prehrane na naše čute. Voh se neverjetno izostri, mnogim se izboljšata vid in sluh. Percepcija sveta se okrepi, misli so jasnejše, refleksi postanejo hitrejši in bolj efektivni. Starejši poročajo o vračanju lastnosti, ki so jih imeli kot otroci, presna dieta pa jim omogoča ohranjanje vitalnosti tudi v starosti.

Zanimivo je, da so opazne celo spremembe v značaju. Rastlinska hrana človeka nekako umiri in naredi bolj stabilnega, daje mu zmožnost, da se lažje in bolj efektivno sooča s čustvenimi izzivi in stresom okolice.

Ne smemo pozabiti, da več kot 70% nas samih sestavlja voda in ker »smo, kar jemo«, bi morala tudi hrana, ki jo uživamo, vsebovati veliko vode. Sveže sadje in zelenjava vsekakor jo, in to tisto najboljše kakovosti! Organska voda z mnogimi mikroelementi, ki jo vsebuje takšna hrana, odžeja naše celice v pravem pomenu besede in nas ohranja hidrirane. Premalo vode v telesu se odraža v glavobolih, utrujenosti, slabem prenašanju vročine, suhem kašlju ter smrdečem in temnem urinu. Poleg tega se mora vse, kar zaužijemo, v želodcu spremeniti v tekočo kašo, preden se prebavi – kaj mislite, se torej lažje prebavi sveža sočna kumara ali kos ocvrtega piščanca?

Še ena pomembna naloga vode, ki jo dobimo z velikim deležm presne hrane v naši prehrani, je čiščenje telesa. Voda dobesedno odplavlja strupe, ki se v nas nabirajo zaradi nepravilne prehrane, onesnaženosti okolja in drugih stresnih dejavnikov. Prav ti toksini so krivci za mnoge novodobne bolezni, ki se jim lahko tako izognemo brez zdravil in farmacevtskih dodatkov. Končna računica nam pove, da se čas in denar, ki ju vložimo v takšno prehranjevanje, na koncu vsekakor izplačata – ne le finančno, predvsem zaradi zdravja in dobrega počutja, ki nimata cene!

Če želite tudi sami izkusiti vitalnost in energijo, ki nam jo daje takšna hrana, se sicer ni potrebno strogo omejiti na uživanje le surovega sadja in zelenjave – največkrat je dovolj že, če v svojo prehrano vključimo visok delež teh živil. Vsak vaš obrok naj vsebuje vsaj eno sveže, toplotno neobdelano živilo rastlinskega izvora, ob kosilu vedno pojejte veliko skledo surove solate, za malico pa si privoščite svež smoothie – izboljšano počutje vam ne uide!

Za pripravo svežega smoothie-ja priporočamo uporabo Blenderja Blendtec, ki je na voljo tudi v trgovini duhovnost.si: tukaj
Avtor: Barbara Radojlovič

foto: www.freedigitalphotos.net

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Pusti sporočilo