Prehrana pozimi po feng šuju

0

Jejmo naravno

Preberite si kakšno hrano naj bi po feng šuju jedli pozmi- načelo feng šuja je tozadevno jasno: jejmo karseda naravno in upoštevajmo ravnovesje jina in janga v telesu. Naravna hrana ne vsebuje dodatkov, ojačevalcev okusa, barvil in drugih dodatkov, ki zagotavljajo večjo obstojnost.

Ravnovesje jina in janga pa zagotavlja optimalno dobro počutje in zdravje. Glede na dejavnost, ki jo opravljamo, in element, ki mu pretežno pripadamo, si privoščimo ustrezno kombinacijo vode, lesa, ognja, zemlje in kovine.

Ostre začimbe po malem
Zima je najbolj jin letni čas, zato bi morali vsi, sploh tisti, ki imajo po astrološki analizi veliko elementa vode, v telo vnašati več ognja oziroma živil, ki grejejo.

Tem živilom pravimo vroča živila, mednje pa spadajo: ostre začimbe (muškat, žafran, brinove jagode, čili, kari, pa tudi janež), med, likerji, čemaž, školjke, raki, postrvi, zlatovčica in številna druga živila, tudi alkohol. Kadar nas zebe, jih je najbolje uživati večkrat po malem, pazljivi pa moramo biti pri ostrih začimbah in alkoholu, saj hitro pregrejejo telo.

Kravje mleko hladi telo
Pozimi ni primerno uživati izdelkov iz kravjega mleka, saj hladijo telo, kar v hladnem vremenu zanj pomeni dodaten stres. Telo se mora ogrevati, da nas v dnevih z nizkimi temperaturami ne zebe, z dodatno toploto pa mora skrbeti še za prebavljanje energijsko hladne hrane. Ko zaradi prevelikih pritiskov tega ne zmore več, začne tvoriti sluz in jo kopičiti v telesu.

Zato je treba vsaj v primeru prehlada, angine, gripe in podobnih obolenj uživati jang hrano, ki telo greje, torej kuhano hrano, ki jo pripravljamo počasi; med kuhanjem pridobiva oziroma shranjuje energijo, da jo potem lahko oddaja telesu.

Topla živila za vsak dan
Živila, ki učinkujejo toplo in jim zato lahko rečemo topla živila, so lahko na jedilniku vsak dan – razen v vročih poletnih dneh in v primeru vročinskih bolezenskih stanj. Mednje uvrščamo jajčevce, kumino, bučne peške, ingver, koriander, lovor, nageljnove žbice, slad, vaniljo, papriko, baziliko, majaron, drobnjak, kakav, žajbelj, kis, lešnike, marelice, mandlje, maline, za mesojedce še svinjska in ovčja jetra, kozje meso, govedino, divjačino, tuno in jeguljo.

Za varovanje organizma
Nevtralna živila varujejo organizem pred izgubo energije in skrbijo za uravnoteženost. Mednje spadajo peteršilj, mandarine, slive, grozdje, motovilec, radič, koruza, korenje, bučke, krompir, breskve in gomoljna zelena. Za mesojedce so primerni teletina, priželjc, svinjsko srce, sardine, školjke, ostriž, slanik, krap ter gosje in gamsje meso.

Zelo pomembna so tudi osvežilna živila, ki preprečujejo izsušitev, obenem pa so koristna za nastajanje krvi in telesnih tekočin. Če jih pozimi uživamo čezmerno, obremenjujejo prebavo in zmanjšujejo raven energije.

Proti napetosti in vzkipljivosti
Za vročekrvne, napete in vzkipljive ljudi so po zakonitostih petih elementov priporočljiva hladna živila: regrat, blitva, špinača, paradižnik, kivi, ananas, jogurt, mango, kaki, banane in alge. Za mesojedce so priporočljivi konjsko meso, račja in gosja jetra, kunčje meso, telečja pljučka in druga živila.

Za dobro prebavo in največji možen izkoristek hrane
Jedilni kotiček naj bo prijetno urejen in naj ustreza vašemu energijskemu tipu. Prostor skrbno opremite, skladno z “letečimi zvezdami” (o tem bomo še govorili), ki so temelj dobrega počutja in zadovoljstva!

Med jedjo sedimo in jejmo počasi. Stoje zaužita hrana slabi presnovo. Tudi stara slovenska misel pravi, da je treba med jedjo sedeti, saj nam sicer hrana pade v pete namesto v želodec.

Kadar smo utrujeni, ne uživajmo težke hrane. Takrat telo potrebuje počitek.

Kako s hrano krepiti elemente?

ZEMLJO krepimo s sadjem, naravnimi sladili, žitaricami, gobami, olji, smetano … V telesu ji pripadajo trebušna slinavka, želodec in vranica.

KOVINO krepimo z živili ostrega okusa, kot so redkvica, čebula, česen, koleraba, kunčje meso, poper, timijan in čemaž. Pripadajo ji pljuča in debelo črevo.

VODO krepimo s stročnicami, morskimi algami in ribami, fižolom, rdečim in belim zeljem. V telesu ji pripadajo ledvice in mehur. Skrbite, da bodo ledvice vedno na toplem, saj je v njih shranjena življenjska energija!

LES, ki mu pripadajo jetra in žolč, je za naše telo izrednega pomena. Jetra ne prečistijo le zaužite hrane, temveč tudi vsa čustva in občutke. Ta element krepimo z uživanjem rakov, školjk, kisa, pora, lešnikov, češenj, malin, peteršilja, mandarin, grozdja, zelene solate, citrusov, regrata, blitve, jogurta, kivija, ribeza ter kunčjega, gosjega in svinjskega mesa, pa tudi ovčetine.

OGENJ skrbi za optimizem in vztrajnost. Krepimo ga z grenkimi živili, kot so pelin, regrat in rukola. Pomembni so še šparglji, granatno jabolko, grenivke, rdeča pesa, olive, govedina, svinjina, kozje meso … Element ognja ponazarjata srce in tanko črevo.

Proti prehladu topla limonada s česnom
V skladu s splošnim prepričanjem v obdobju prehladov pogosto sežemo po limonadi.

Kitajski nauk o ravnovesju mrzlega in vročega uči, da je limonada neprimerna, saj telo dodatno ohladi, razen če jo rahlo ogreto popijemo kar v postelji, se dobro pokrijemo in še toplo oblečemo, da telesu olajšamo delo. Limonadi lahko dodamo nasekljan (domač) česen. Okus sicer ni božanski, vendar se lahko s tem – skupaj z izdatnim počitkom, morebitnim postom – izognemo celo jemanju antibiotikov. Za boljši okus lahko limonadi namesto česna dodamo med, ki telo dodatno ogreje, le da učinek ni tako močan kot pri kombinaciji s česnom.

Za dobro jutro – dober zajtrk
Za lažje spopadanje z zemeljskim zadevami, morate dobro oskrbeti vranico, trebušno slinavko in želodec. Da boste vranico spodbudili k delovanju, pojejte kaj sladkega, zlasti tisti, ki vam manjka elementa zemlje, pa tudi tisti, ki imate preveč ognja ali premalo kovine. Zadnji dodajte k hrani kaj pekočega, da boste bolj optimistični in manj zagledani v poslovnost. Spodbuda za vranico za eno osebo: zmešajte dve banani, nekaj žlic brusnične marmelade z medom in orehe.

Žajbelj: Ljudje, ki imajo težave s srcem, naj prehrani večkrat dodajo žajbelj, saj z rahlo grenkim, vendar prijetnim okusom in majhno vsebnostjo vlage krepi telo.
Por bo dal moč srcu in pljučem. Pripravimo ga kot kašo – pretlačenega z nekaj več tekočine. Telo bo oskrbel tudi z vlago.
Korenina peteršilja je naravno sladilo, ki krepi želodec, vranico in trebušno slinavko. Volčjo lakoto boste premagali, če boste na jedilnik pogosteje uvrstili naravna sladila.
Ribezove jagode so bogate s kislino in vsebujejo veliko vode, to pa bo sprostilo jetra in žolč.

Avtor: mag. Ksenija Šajn, svetovalka za feng šuj,
www.viva.si

foto: holisticvanity.ca

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo