Prehranjevalna piramida za vegane

0

Ali ste vedeli, da Nemško združenje za prehrano (DGE) vegetarijanski način prehranjevanja danes že priporoča kot dolgoročno ustrezen?

Vodilna strokovnjaka za prehrano prof. dr. Claus Leitzmann in dr. Markus Keller sta za svojo novo knjigo Vegetarische Ernährung sestavila znanstveno utemeljeno »vegetarijansko prehranjevalno piramido«. Organizacija za pravice živali PETA iz Nemčije je iz te osnove izpeljala prehranjevalno piramido za vegane. Upodobil pa jo je Kai Klimiont.

PRAVILNA RAZLAGA PIRAMIDE:

Osnova: Dno piramide (z napitki) naj bi spomnilo na to, da običajen vnos vode po priporočilu znaša približno 2,5 l na dan. Priporočajo se nizkokalorične pijače, kot so navadna voda, mineralna voda, čaj. V priporočeno količino zaužite vode je treba šteti tudi tisto vodo, ki se v telo dovaja s hrano, zato je pri uživanju večjih količin sadja in zelenjave količina popite vode lahko občutno manjša.

Raven 1: Kar se tiče samih živil, tvorijo osnovo zelenjava in sadje, in sicer v takem vrstnem redu, kot je v piramidi izraženo z različno velikimi površinami.

Raven 2: Na tej ravni, z znatno manjšimi količinami, se nahajajo škrobnati izdelki, kot so polnozrnati pekarski proizvodi, drugi žitni proizvodi, krompir itd. V starejših piramidah so ta živila tvorila osnovo. Zaradi pogostejšega pojava visokega glikemičnega indeksa in nevarnosti za diabetes tipa 2 pri uživanju prevelikih količin enostavnih škrobov, je bila ta raven zamenjana z ravnijo zelenjave in sadja.

Opozorilo: Raven z mlečnimi proizvodi in jajci kot tudi raven z mesom, klobasami in ribami seveda pri veganski piramidi odpadeta. Zaradi tega je piramida nižja, zaradi nadomestka z drugimi živili širša in zato bolj topokotna od »konvencionalnih« piramid.

Raven 3: Raven beljakovinskih živil vključuje stročnice, predvsem proizvode iz soje, pa tudi oreške. Na tem mestu je z vitaminom B12 opozorjeno na morebitno pomanjkljivo preskrbo s tem vitaminom pri veganih. Ker so navadno prav sojini proizvodi obogateni z vitaminom B12, je namig umeščen na tej ravni.

Raven 4: Tu so živila, ki naj bi jih uživali varčno: olja, maščobe in sol. Slednja naj ne bi bila jodirana le za vegane, saj je nezadostna preskrba z jodom vsesplošen problem (v Nemčiji).

Raven 5: Zadnja raven zapoveduje, da zelo varčno uživamo – če sploh – prigrizke, sladkarije in alkohol.

Ozadje piramide: Piramida je postavljena v pokrajino, kjer je oseba v živahni hoji (hitra hoja je trening vzdržljivosti, ki v primerjavi s tekom manj vpliva na sklepe). To naj bi izražalo povezavo priporočil za prehrano in za gibanje. Upoštevanje priporočila, da se na dnevni svetlobi vsak dan gibamo približno 30 minut, poleg pozitivnega vpliva na telesno težo, telesno sestavo, vrednosti maščob v krvi in kardiovaskularna tveganja zagotavlja še preskrbo z vitaminom D. Pri upoštevanju tega dodatek vitamina D ni potreben. Pri ljudeh, ki imajo izrazito zmanjšane možnosti dostopa do dnevne svetlobe, je eksplicitno potrebno paziti na vnos vitamina D.

Veliko cvetja na sliki ima prav tako svoj pomen. Področje sekundarnih rastlinskih snovi in antioksidantov danes intenzivno raziskujejo. Uradnih priporočil glede tega, ki bi bila vključena v piramido živil, za zdaj še ni. Posebno bogate s temi snovmi so divje zeli, kot so na primer koprive, regrat, čemaž, plahtica idr. Njihova upodobitev na sliki naj bi na to vsaj spomnila.

Piramida v naravi pa nenazadnje nakazuje na tesno povezanost med prehrano in okoljem. Vegansko prehranjevanje je daleč najprijaznejše do okolja.


Vir: Freiheit für Tiere 2/2011, prevod Gretta Mikuž Fegic
Vir slovenskega prevoda: revija Osvoboditev živali, oktober 2011

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo