Premalo pozornosti na (iz)umiranje čmrljev

0

Ponekod so edini opraševalci
Med 50 vrstami čmrljev, ki živijo v ZDA, so štiri vrste tik pred izumrtjem, ugotavljajo ameriški znanstveniki in upad populacije označujejo za alarmanten.

Študija je pokazala kar 96-odstotno zmanjšanje populacij štirih vrst čmrljev. Zmanjševanje njihovega števila delno pripisujejo boleznim (tako kot pri čebelah), drug razlog pa naj bi bilo tudi prepogosto parjenje znotraj ene družine, kar je po ugotovitvah znanstvenikov posledica zmanjšanja velikosti življenjskega okolja. Za zdaj rastline še niso v nevarnosti, dogajanje pa bo treba pozorno spremljati, je dejal Sidney Cameron, vodja raziskovalne ekipe z univerze v Illinoisu.

Skrivnostna izginotja, bolezni ter strupi in stres
Potem ko so znanstveniki in čebelarji po svetu v zadnjih letih večkrat zaznali pogine celih družin čebel (tudi v Sloveniji), se podobno dogaja tudi v družinah čmrljev, le da so ti (po mnenju znanstvenikov neupravičeno) deležni manj pozornosti kot pogini čebel. Kot je znano, so “čebelje smrti” najpogosteje posledica delovanja parazitov, virusov, glivic, uporabe pesticidov in stresa, poleg tega pa so znana tudi nepojasnjena izginotja celih panjev.

Pri tem se pozablja, opozarjajo znanstveniki, da so čmrlji med najpomembnejšimi opraševalci nekaterih rastlin, predvsem paradižnikov, borovnic in brusnic, in to ne le zaradi načina opraševanja, ampak tudi zato, ker so odpornejši od čebel in lahko letijo (in oprašujejo) tudi v hladnejšem vremenu, kar je bistveno za opraševanje rastlin v hladnejših predelih sveta.

Čmrlji – ponekod edini opraševalci rastlin
Ekipa znanstvenikov z univerze v Illinoisu je v treh letih preučila 328 panjev čmrljev v 40 ameriških zveznih državah. Na svetu živi okoli 300 vrst čmrljev, večina na severni polobli. Živijo tudi v delih sveta, kjer čebele ne morejo preživeti (Skandinavija, severna Kanada, Aljaska) in kjer so edini opraševalci.

Avtor: A. K. K.
www.rtvslo.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo