WHO: Prenosni telefoni lahko povzročajo raka

0

Raziskava potekala deset let
Uporaba prenosnih telefonov lahko poveča nevarnost za nastanek možganskega tumorja, je sporočila agencija za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

Elektromagnetno sevanje, ki ga oddajajo prenosni telefoni in druge brezžične naprave, morda povzroča raka, je ugotovila skupina 31 strokovnjakov, ki je prenosne telefone uvrstila v kategorijo 2B, kar pomeni možnost, da zbolimo za rakom. V to kategorijo spadajo med drugim tudi pesticid DDT in izpušne cevi motorjev.

Raziskave so izvajali vse desetletje, te pa so ponudile dokaze, da je uporaba prenosnega telefona povezana z večjo pojavnostjo glioma, “posebej pri tistih, ki so takšne telefone uporabljali najintenzivneje”, je pojasnil vodja skupine Jonathan Samet.

Ugibanja ob daljši uporabi mobilnikov

Posamezniki, ki so jih spremljali v študiji, so prenosne telefone uporabljali od deset do 15 let. “Enostavno ne vemo, kaj se lahko zgodi, če ljudje uporabljajo telefone skozi daljše obdobje, morebiti vse življenje,” je dodal Samet.

Lani objavljena obsežna študija ni našla nobene povezave med prenosnimi telefoni in rakavimi obolenji. Toda nekatere skupine so opozorile, da študija nakazuje na mogočo povezavo med zelo pogosto uporabo prenosnega telefona in gliomom, redko obliko možganskega tumorja. Vzorec v tej podskupini sicer ni bil dovolj velik, da bi to potrdil.

Avtor: G. V.
www.rtvslo.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo