Prioritete

0

Beseda »prioriteta« pomeni in je tudi definirana v SSKJ kot prednost. Danes torej že veste, o čem bo govora, torej o tem, kateremu segmentu dajemo prednost pred kakšnim drugim.

Zahteve današnjega časa nas silijo, da tako rekoč brezglavo živimo in drvimo iz dneva v dan, da se pehamo za dobrinami in se kar naprej pritožujemo ali pa iščemo takšne ali drugačne bližnjice, ob tem pa pozabimo na jedro našega bivanja tukaj in zdaj.

Izvolite majhno nalogo, ki jo naredite v nekaj sekundah: prosim, ustavite svoje drvenje za trenutek in se zamislite nad vsem, kar se vam dogaja v življenju. To je lahko služba oziroma kariera, družina, partner sam, otroci, prosti čas, hobiji, prijatelji, šport, srčni mir, sozvočje s svojimi željami, cilji in vizije in kar je še situacij, dogodkov ali energij, ki vstopajo v vaša življenja. Pa si narišite lestvico, lahko zgolj v glavi, kako bi zgoraj naštete elemente življenja ovrednotili po tem, koliko vam pomenijo v življenju. Najvišje naj bo tisto, kar najbolj cenite, kar vam največ pomeni in za kar bi žrtvovali tudi kakšen atom energije ali kakšno minutko svojega dragocenega časa.

Kaj želim sporočiti z zgornjo nalogo? Da prehitro pozabimo na majhna zadovoljstva in minljive trenutke, jih ne zaznamo ali pa jih sploh ne znamo ceniti. Bolj nam pomeni jamrati, se smiliti sami sebi in nenehno iskati krivce za lastno stanje v zunanjih dejavnikih.

Svetujem, da se zamislite nad svojo listo prioritet in jo morebiti čez nekaj časa ponovno prevetrite. Verjamete lahko, da če se boste začeli ukvarjati s soljudmi, uživati v vsem kar počnete in boste začeli ceniti majhne radosti vsakdanjega življenja, da se bo tudi lista prednosti oziroma prioritet sčasoma spremenila.

Seveda nikogar ne morem siliti v nič, kar sam ne želi. Večina izmed vas je ob branju teh vrstic zamahnila z roko, rekoč da to je brez veze in nima zveze s tem kako živimo. Zakaj pa bi se človek trudil sestavljati nekakšno lestvico, ko pa s tem vendar ne spremeniš ničesar, je najbolj pogost pomislek. Seveda se samo od sebe ne more nič spremeniti, to je pač enostavno dejstvo ja. Vendar, če si vzamete nekaj časa za prevetritev svojih nalog, za iskanje bolj kvalitetnih trenutkov, potem sem prepričana, da bo tudi pogled na lestvico vaših prioritet sčasoma vse bolj mamljiv in zanimiv.

Ko si sestavljamo prioritete, torej dajemo prednost tistim stvarem, situacijam ali ljudem, ki so nam pomembne, s tem osredotočamo svoje vizije in energijo v doseganje taistih želja, ki so visoko rangirane. Ko se tako usmerjajo misli in posledično naša volja za aktivno delovanje z namenom realizirati zastavljeni program oziroma listo prioritet, se sproži tudi mehanizem privlačnosti, kar po domače povedano pomeni, da obstaja večja verjetnost, da se zastavljeno tudi kvalitetno uresniči.

Ugotavljam, da ljudje, ki si vsake toliko vzamejo čas in pogledajo ter premestijo svoje prioritete, sčasoma dosežejo nekakšno samo-zaupanje, usmerijo svoje sile v bolj aktivno iskanje rešitev in dejavno soustvarjajo lastno realizacijo življenja in izzivov, ki jih le-to prinaša. Boli nič, stane nič, lahko pa dobiš mnogo uvidov v to, kaj vse še lahko spremeniš na bolje, večje, bolj veselo in zadovoljno bivanje ter v večjem sožitju z nam pomembnimi in ljubimi ljudmi.

Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si
foto: freedigitalphotos.net

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Melita Kuhar

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Pusti sporočilo