Recept, ki prežene mraz

0

Ko nas strese mraz, ne čakajmo, da se le ta sprevrže v prehlad ali kakšno hujše obolenje, temveč ukrepajmo takoj. Ni sicer nujno, da bomo zboleli vsakič, ko nas zazebe, pa vendar je dobro preveriti, za kaj gre in ukrepati preventivno.

Načinov premagovanja mraza je veliko. Ne glede na to, kako se boste ogrevanja lotili, pa je osnovno dvoje – umirjanje in hidracija. Umirjanje od stresa (zaradi žalosti, strahu, skrbi itd.) prenapetega telesa, denimo s pomočjo iskrenega pogovora o stiskah, ki nas pestijo, z zaupanja vredno osebo, nadalje s pomočjo kreativnega samoizražanja skozi glasbo, slikanje… omogoča, da se vsaj za nekaj časa (če že ne trajno) sprostimo in s tem vsaj začasno odpravimo tudi blokade pretoka energije v našem telesu. Dobra energetska pretočnost je namreč nujna za nemoteno cirkulacijo krvi, termoregulacijo in s tem tudi ogrevanje slehernega kotička našega telesa. Za dobro cirkulacijo krvi in s tem ustrezno prenašanje toplote po telesu pa je nujno tudi pitje zadovoljivih količin čiste vode. Če namreč vode v telesu ni dovolj, se bo le ta zadrževala v središču telesa zaradi prioritetnih potreb vitalnih organov, periferija telesa pa bo trpela pomanjkanje. Zastonj torej tarnamo, da nas mrazi ali da imamo mrzle roke in noge, če teh dveh dejavnikov ne odpravimo.

Nadalje poleg zagotavljanja toplih oblačil (da so predvsem noge in ledvica na toplem), zmernih fizičnih aktivnosti (zmerna telesna dejavnost, hoja, joga, taj chi,), ki poženejo energijo in kri po telesu, namakanja v toplih kopelih, savnanja itd., lahko telo pogrejemo tudi z uživanjem hrane ali napitkov, ki grejejo. Zato v dnevih, ko vas mrazi, jedem ali pijačam dodajate naslednje začimbe: ingver (npr. v obliki čaja, marmelade, zmešanega z medom, dodanega v juhi itd.), cimet, kardamom, klinčke, kajenski poper, rožmarin, timijan, gorčico, hren, kurkumo, koriander itd. Kot primer navajamo preprost recept, ki pogreje telo obenem pa rahlo blagodejno deluje še na dihala.

Slastna hokaido buča s smrekovimi vršički:

Opisano jed lahko pripravite za zajtrk ali kot poslastico po kosilu ali večerji. Košček kokosove maščobe raztopimo na ponvi, dodamo približno pol čajne žličke kurkume in strtih koriandrovih semen ter 4 strte kardamom plodove. Nekajkrat premešamo, nato dodamo za skodelico na koščke narezanih hokaido buč (namesto hokaido buče lahko uporabite tudi katero drugo bučo z sladkim rumenim mesom) in pol pesti rozin. Rahlo prepražimo, dolijemo malo vode in dušimo toliko časa, da se buča zmehča, to je približno 10 minut. Ko jed serviramo na krožniku, ji lahko spomladi dodamo tretjino pesti svežih smrekovih vršičkov, pozimi, ko svežih vršičkov ni na voljo, pa jo lahko začinimo z domačim sirupom iz smrekovih vršičkov.


Avtor: Adriana Dolinar
www.avogel.si

foto: Michael Elliott, Freedigitalphotos

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo