“Recept” za krepitev jeter

0

Ker so jetra pomemben organ razstrupljanja, je pravilno delovanje le teh nujno, tudi kadar se želite rešiti spomladanske utrujenosti ali pa le telo prečistiti nakopičenih strupov.

Zato je dobro pomisliti tudi na njihovo občasno razbremenitev. To jim bo omogočilo, da bodo poleg razstrupljanja lažje opravljala tudi številne druge funkcije v telesu, kot so na primer skladiščenje energije; proizvodnja žolča-naravnega odvajala, ki je nujen v procesu prebave in vsrkavanja maščob; nas varovala pred onesnaženjem; pomagala pri hitrejšem zaustavljanju krvavitev, uničevanju bacilov, izgradnji mišic itd.. Da je skrb za jetra res smiselna, pričajo tudi zaskrbljujoči podatki, da težave z jetri prizadenejo precej ljudi. V Ameriki denimo takšne težave doletijo vsakega 10. ali približno 30 milijonov ljudi, vključno z otroci.

Vsakršna motnja v delovanju jeter poveča zastoj toksičnih snovi v telesu, kar se lahko na dolgi rok in odvisno od resnosti težav, pokaže kot slabost, utrujenost – ta je posebej izrazita zjutraj ali celo kot izčrpanost. Pojavijo se lahko vrtoglavica, hemoroidi, glavobol, težave z kožo, očmi, sklepi, vezmi,… občutki zmedenosti, potrtosti, tesnobe pa tudi razdražljivosti in jeze.

Kaj torej jetra razbremenjuje?

Za razbremenjevanje jeter je najprej dobro poskrbeti za ustrezno hidracijo telesa (pitje vode). S tem ledvicam omogočimo, da učinkovito izločijo v jetrih presnovljene strupe iz telesa.

Poskrbite tudi za funkcionalno prebavo in črevesno floro, da se bodo vitalne snovi, ki pomagajo pri razstrupljanju, iz zaužite hrane sploh lahko absorbirale iz črevesja v telo, pa tudi, da se bodo odpadne snovi z blatom nemoteno izločale iz telesa.

Nadalje je priporočljivo zmanjševanje vnosa novih toksinov v telo, bodisi s hrano, pijačo, toksinov iz zraka ali okolja itd.. Torej jetrom boste nedvomno koristili in jih razbremenili, če se boste odpovedali ali vsaj precej omejili vnos alkohola, tobaka, kofeina, trans maščobnih kislin (hidrogenizirane, rafinirane maščobe,…), hrani, ki zakisa (beli moki, kvasu, belemu sladkorju, velikim količinam mesa, homogeniziranemu mleku in izdelkom iz njega)… Prav tako je koristno zmanjšati izpostavljenost organofosfatnim gnojilom, pesticidom in herbicidom, škodljivim aditivom v hrani, izpušnim plinom, industrijskim plinom (pleskarske barve, belila, ki vsebujejo dioksin) itd. Jetra pa vam bodo še posebej hvaležna, če boste, seveda v posvetu z zdravnikom ali farmacevtom, zmanjšali tudi uživanje nepotrebnih farmacevtskih pripravkov.

Pomagate pa si lahko tudi z uživanjem hrane in zelišč, ki jetra na različne načine krepijo in jetrnim encimom pomagajo pri razstrupljanju. Večkrat naj bodo torej na vašem jedilniku živila, ki pripomorejo k razstrupljanju. To so na primer: brokoli, limone, črno grozdje, česen, soja, rožmarin, kurkuma. Nadalje uživajte hrano kislega okusa, ki spodbuja delovanje jeter. Primer takšnega napitka je limonin sok v vroči vodi. Dobrodošla je hrana, ki ščiti jetra, kot je na primer: vodna kreša, korenček, paprika, rdeča pesa itd.

V ta namen si lahko večkrat na teden pripravite za jetra krepilni napitek iz korenčka. Scedite do 1,5 dcl soka in dodate čajno žličko olja pšeničnih kalčkov (lahko tudi konopljino, laneno olje,…). Popijete takoj, da ne oksidira. Za razstrupljanje pa so pomembne tudi aminokisline – zato uživajte tudi manjše količine pustega mesa, jajc, soje, konopljina semena, proteinski prah konoplje itd.. Tudi aminokisline namreč v procesu razstrupljanja vežejo strupe in jih nevtralizirajo. Uživajte tudi živila, bogata z B vitamini, ki pomagajo jetrnim encimom (zelena zelenjava, pšenični kalčki, jajca, pusto meso,…) ter seveda živila bogata s pomembnimi antioksidanti kot so vitamini A, C, E, Se, Zn, Cu, Mn, Q10. V jedi pa lahko večkrat, kot začimbo na koncu kuhanja, dodajajte tudi sveže strta semena pegastega badlja. Silimarin, ki ga to zelišče vsebuje, spada med najmočnejše snovi za zaščito jeter. Preprečuje poškodbe jeter in lahko celo poskrbi za regeneracijo le-teh. Dviguje tudi raven glutationa v jetrih, pomembnega antioksidanta, kar pospeši razstrupljevalni proces, torej pospeši izločanje strupov, kot so na primer izpušni plini, tobačni dim, kemikalije, farmacevtski pripravki itd..

Pa še spomladanski recept za krepitev jeter:

Ker se k sreči nezadržno bliža pomlad, boste lahko kmalu poiskali »čiste« travnike, kjer v izobilju raste »divja solata« za krepitev vaših jeter. To je tam, kjer ne zlivajo gnojevke ali travnikov ne gnojijo z umetnimi gnojili, ne škropijo s pesticidi, itd. Mogoče bo pot do njih malo daljša, pa nič zato, se boste vsaj prijetno razgibali in naužili čistega zraka, lepot narave in morda ponovno srečali samega sebe in s tem ponovno dosegli notranji mir, kar bo jetrom prav tako koristilo. Torej, ko pridete do pravega travnika, naberite mlade regratove listke za regratovo solato. Regrat namreč spada med »grenko zelenjavo«, kot je tudi cikorija, radič, vodna kreša, in spodbuja delovanje jeter in žolčnika. Kot solato ga lahko pripravite samega, lahko pa ga po želji primešate k drugi solati. Namesto navadnega s škrobom bogatega krompirja, ki telo obremenjuje, lahko solati dodate kuhan topinambur krompir ali batata krompir ali pa pastinak.

Vse skupaj lahko začinite z olivnim oljem in koncentratom sirotke (Molkosanom). Sirotka bo nadomestila kis in poskrbela še za krepitev črevesne flore ter urejanje prebave. Namesto te polivke pa lahko za preliv uporabite tudi blago razstrupljevalno mešanico. To pripravite iz soka ene limone, ene jedilne žlice lanenega olja, ene čajne žlice naribanega ingverja, ščepca kajenskega popra in na drobno nasekljanega ali strtega enega česnovega stroka. Takšno polivko lahko kot blago razstrupljevalno mešanico uporabljate vsak dan vsaj nekaj časa. Lahko jo prelijete preko solat, lahko pa jo tudi popijete. Pomembno je le, da jo pripravljate svežo torej vsak dan sproti. Pa dober tek!

Avtor: Adriana Dolinar
www.avogel.si

foto: Freedigitalphotos

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo