Recept

0

To ni kuharski recept. Današnji recept bo namenjen predvsem ženskemu občinstvu zato, da bomo dame znale malce bolje razumeti moški svet in s tem morebiti prispevale svoj delež k manjšemu trenju med moško in žensko polovico.

Med vami se bodo našle tudi ženske, žene, gospe in gospodične, ki boste hitro zavpile, da ni šans, da obstaja kakšen recept, s katerim bi se eni in drugi bolje razumeli, da je moške nemogoče razumeti, kaj šele jim karkoli sporočiti, da bi razumeli. No, s tem se jaz osebno ne strinjam.

Dejstvo je seveda, da je naše razmišljanje in dojemanje stvarnosti različno, prav tako ne obstaja enako videnje na isto zadevo. Moški bo rekel, da je neka stvar zelena, ženska bo rekla, da ni zelena, temveč je zelenomodra in vzrok za prepir je tukaj. Seveda sem sedaj banalizirala, a želim poudariti, da če želimo skomunicirati naše misli, želje in potrebe našemu moškemu, potem je treba za to vložiti tudi nekaj truda in volje. Se strinjate?

Gremo naprej, recept se piše kar sam. Večina moških deluje po principu, da razumejo hitreje in lažje, če se jim neka situacija, zadeva ali predmet predstavijo na enostaven način, brez dodatnih olepšav ali komentarjev. Potrebujejo argumentiran pristop, jasno in glasno se jim pove oziroma predstavi o čem gre zadeva, ker moški se v večini borijo v svoji glavi s tem, da odvržejo odvečne informacije. Zlahka se zato pripeti, da zignorirajo tudi pomembna dejstva, ki pa so se njim zdela nezanimiva ali brez pomena, saj so bila zavita v različne komplicirane stavke ali dodatke, pri katerih pa moški počasi že omagajo.

No, sedaj tvegam, da bo moški del publike dvignil levo obrv, češ kaj se grem, saj nisem moški in ne morem vedeti, kako delujejo moški v svojem razmišljanju. Da, res sem ženska, a nekako tudi sama včasih razmišljam po moško in uporabljam moški princip dojemanja realnosti, kar mi je včasih v veliko pomoč, saj mnogo hitreje procesiram neke okoliščine ali dejstva ter veliko lažje razumem in dojamem moške v njihovi verbalni nemoči, sploh pri izražanju svojih čustev. Tukaj jim lahko pomagam, saj razumem, kako se borijo sami s svojo notranjostjo, ker niso najbolj vešči v branju čustvenega sveta, ki pa je v moških enako velik kot pri ženskah, le da ne znajo, ne upajo ali ne zmorejo tega izraziti tako, da bi me ženske to razumele in sprejele.

No, včasih se zalotim, da je moje »moško« pojmovanje realnega sveta včasih naporno, saj se mi zdi, da bi morala sama vse znati, obvladati, ne pokazati svoje šibkosti ali ranljivosti, torej večinoma delujem z moške pozicije, kar me včasih hromi kot žensko, a ker se tega zavedam, vedno bolj v sebi negujem tudi tipične ženske lastnosti. Torej, sedaj razumete zakaj današnji recept skušam podati skozi oči ženske, ki razmišlja kot moški. A vendar, ker se zavedam svoje prednosti in šibkosti, se učim delovati tudi sama tako, da poskušam tako moškemu kot ženski sporočiti svoja razmišljanja na način, da oba istočasno razumeta. Torej preplesti argumentirana dejstva s čustveno noto, povedano na jasen, jedrnat in enostaven način. 

Se vam sliši oziroma bere komplicirano? Pa ni. Pomislite na svoje drage moške, kako vas včasih debelo gledajo, ko jim nekaj razlagate ali želite od njih, oni bi poenostavili zadevo, pa mogoče ne upajo oziroma niti ne vedo najbolje, kaj želite od njih, pa ne upajo tvegati. Obenem sami moški težko pokažejo in izrazijo svoja ogromna nežna, ljubeča čustva, ker se niso naučili kako to narediti, nihče jim ni sporočil, da to sploh smejo na svoj način, ker so jim skozi odraščanje sporočali, da morajo biti trdni, da ne smejo kazati čustev in se jokati ali biti srečni. Zato, drage moje ljube dame, če jim znamo in dovolimo, da naši moški pokažejo svoj čustven svet, bomo tudi same pridobile neprecenljivo vrednost – ubranost in zadovoljstvo v partnerstvu.

Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si

foto: www.freedigitalphotos.net

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Melita Kuhar

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Pusti sporočilo