S folno kislino do večje plodnosti

0

Folna kislina (imenovana tudi vitamin B9 in folacin) in folat sta vodotopni obliki vitamina B9.Človeški organizem ne more sam proizvajati folne kisline, zato jo mora pridobiti s hrano. Največ folne kisline je v listnati zelenjavi. Bogat vir folata je zelena zelenjava, na primer zelena solata, špinača, brokoli, brstični ohrovt. Večje količine se nahajajo tudi v cvetači, fižolu, grahu, repi, sončničnih semenih in sadju (banane, jagode, grenivke, maline, pomaranče). Veliko ga vsebuje tudi kvas.

Folat, ki ga najdemo v hrani, je občutljiv na povišane temperature, svetlobo, oksidacijo in je topen v vodi. Zato je priporočljivo, da živil, ki vsebujejo folat, ne kuhamo predolgo.

Folna kislina je pomembna pri številnih procesih v človeškem organizmu. Še posebej pomembna je pri hitrih celičnih delitvah in rasti v nosečnosti in otroštvu.

V ZDA ocenjujejo, da bi lahko s povečanim vnosom folne kisline vsako leto preprečili 13.500 smrti povezanih z boleznijo koronarnih arterij.

Folna kislina naj bi zmanjšala tveganje za možgansko kap, preprečevala debelost in sladkorno bolezen tipa 2, zmanjšala kopičenje holesterola v jetrih in v krvi, pomagala pri vročinskih oblivih v menopavzi,…
Folat je potreben za plodnost moških in žensk. Pri moških prispeva k spermatogenezi, pri ženskah pa k zorenju ocitov, vgnezditvi jajčeca in nastanku placente.

Pomanjkanje folata lahko povzroči anemijo, vnetje jezika, drisko, depresijo, zmedenost ter povečano tveganje za srčno-žilne bolezni in prezgodnji porod. Novorojenčki imajo nizko porodno težo in okvare hrbteničnega kanala (nevralne cevi). Pri otrocih se upočasni rast.

Vir: Wikipedia

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo