Sedem razlik med depresijo pri moških in ženskah

0
Depresija je čedalje pogostejša bolezen sodobne družbe. Čeprav lahko prizadene oba spola, moški in ženske depresijo doživljajo različno. Da bi jo lahko bolje in učinkoviteje zdravili, je koristno poznati te razlike. Največja je v tem, da pri ženskah obstaja dvakrat večje tveganje, da bodo zbolele za depresijo kot pri moških. Razlogi za to so deloma biološki, zlasti genetski in hormonski, prav biološke spremembe pa so odgovorne za občutljivost na depresijo. Poleg tega so ženske bolj nagnjene k razlaganju svojih čustev in znajo bolje opisati svoje počutje, medtem ko moški svojo bolezen pogosto zanemarijo, dokler ni že v resnem stadiju.

Še nekaj razlik med moško in žensko depresijo:

1. Ženske z depresijo več razmišljajo o svojih čustvih
Razčlenjevanje in vračanje k negativnim čustvom je pogostejše pri depresivnih ženskah kot pri moških. Ženske pogosteje o sebi govorijo negativno, večkrat čutijo krivdo in jočejo brez očitnega razloga. V nasprotju z njimi pa depresivni moški vedo, kako pozornost usmeriti drugam, s čimer si olajšajo težke trenutke.

2. Depresivni moški so bolj nagnjeni k zlorabi alkohola in drog

Depresivni moški se pogosteje zatekajo k alkoholu in opiatom, kar zlasti velja za mlajše moške. Poleg tega si skušajo pomagati z gledanjem televizije, ukvarjanjem s športom, pretiranemu delu … Depresija se pri moških in najstnikih najpogosteje kaže v obliki izpadov besa in razdražljivosti.

3. Ženske se drugače odzivajo na stresne življenjske dogodke

Obstajajo dokazi, da ženske, ki so doživele stresen dogodek, kot sta smrt v družini in izguba dela, podaljšujejo negativna čustva in s tem dodatno krepijo stres.

4. Depresijo je težje odkriti pri moških

Zaradi slabšega izražanja čustev je pri moških depresijo težje diagnosticirati. Družinski člani posledično pogosto prezrejo njihove simptome, zaradi česar bolezen pri moških nemalokrat preide v resno fazo, še preden je diagnosticirana.

5. Ženske z depresijo imajo pogosto tudi motnje hranjenja

Depresija in motnje hranjenja, kot sta anoreksija in bulimija, gredo pri ženskah nemalokrat z roko v roki. Poleg tega pogosto doživljajo panične napade ali pa jih pesti katera od obsesivno-kompulzivnih motenj.

6. Moški in ženske se različno odzivajo na antidepresive

To področje sicer še ni dovolj raziskano, vendar obstajajo dokazi, da se ženske in moški na antidepresive odzivajo različno.

7. Moški so bolj nagnjeni k samomoru
Ker je simptome depresije pri moških pogosto opaziti veliko pozneje kot pri ženskah, se tudi zdravljenje začne pozneje, ko je bolezen že precej napredovala, zato so moški bolj nagnjeni k samomoru kot ženske.

Avtor: Tili Kojić
www.viva.si
Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo