Sedeti na dveh stolih

0

Poznate frazo, da nekdo sedi na dveh stolih?

Prepričana sem, da se vaša prva misel o tem nanaša na skoke čez plot. In res imam prav to v mislih.
Pri svojem delu v Svetovalnici se zelo pogosto srečujem z realno situacijo, ko ima soprog poleg svoje zakonite soproge še ljubico. Dostikrat takšen soprog to tudi pove svoji soprogi s sporočilom, da se je »zgodilo« in da je zaljubljen v to drugo žensko.

Reakcije prevaranih žen so različne, lahko pa ju ločimo v dve poglavitni skupini. Ena skupina takšnega nezvestega moža nemudoma nažene in zamenja ključavnico skupnega doma ter mu sporoči, da se vidita na sodišču zaradi razveze. Pri tej skupini mnogokrat moški ostanejo presenečeni, ker se jim zdi, da bi se žena morala boriti za njih, da si jih pridobi nazaj, vendar se to ne zgodi. Druga skupina pa zajame sapo, sesede se pod težo razočaranja, razžalitve in ponižanja, vendar se zaveda svoje želje, da želi rešiti kar se da in krene v boj za moža.

Vedno poudarjam, da sta za takšno situacijo potrebna dva »krivca«, ki si delita vsak svoj del »krivde« in to sta tako mož kot žena. Vse premalo partnerk se zaveda, da s svojim neprestanim kritiziranjem, nerganjem, zahtevanjem nekih stvari, ki jih možje ne znajo ali ne morejo izvršiti tudi same pripomorejo k temu, da takšen soprog začne pogledovati naokoli po novi ženski, ki mu ne bi kar naprej težila in nekaj zahtevala. Da ne govorim o tem, da je najbolj ubijalsko orožje nekega odnosa to, da se žena odloči, da bo kaznovala moža tako, da mu ne dovoli imeti seksa z njo, kar lahko traja dolge mesece in celo leta!

In potem se takšna ženska čudi in je prizadeta, ker postane prevarana žena, ne more pa sprejeti dejstva, da je tudi sama pripomogla k svojemu »porazu« svojo polovico, ko je moža odrivala, negirala njegova čustva ali želje ter je pogostokrat igrala princesko na zrnu graha.

Zgoraj napisano z rahlimi modifikacijami velja tudi za obratno situacijo, ko je žena tista, ki se zaljubi v drugega moškega in želi na novo definirati odnose. V takšnem razmerju je običajno problem ta, da takšna ženska želi s seboj k novi »ljubezni« odpeljati tudi svoje otroke in si nato bivša zakonca otroke, običajno mladoletne, premetavata sem ter tja kot da so vreče krompirja. Otroci so običajno največje žrtve egoizma obeh staršev.

Zato vedno znova poudarjam vlogo iskrenega in pravočasnega razčiščevanja problemov, izražanja potreb, iskanja kompromisov in želeti si najboljše za svojo družino in zakon.

Moški so včasih malo hecni, ko iskreno povejo, da si želijo, da bi, če bi lahko, združili ženo in ljubico v eno osebo in bi tako ubili dve muhi na en mah, saj običajno trdijo, da imajo ženo radi, v ljubico so pa v tem trenutku zaljubljeni. Kar pa se ne zavedajo, je dejstvo, da četudi gredo z ljubico novemu življenju nasproti, bodo iste napake ponavljali tudi v novem razmerju in tudi vedno nova ljubica bo le vedno slabša kopija predhodne ljubice ali žene.

Kar vseskozi poudarjam, je dejstvo, da se je po razhodu potrebno ozreti v sebe, poiskati lastna čustva ter si zgraditi listo prioritet, ki nas bodo vodile v nova zdrava razmerja.

Ker pa ljudje nismo roboti, temveč smo pod kožo vsi krvavi, so tudi varanja in prikrivanja sestavni del življenja in bojev, s katerimi se bolj ali manj uspešno soočamo dokler dihamo. In če smem biti malo žleht, pravi stara ljudska modrost, da kdor sedi na dveh stolih, mu stisne »družinske dragulje«, kar moški potrdijo, da zelo boli. Če pa sedi ženska na dveh stolih, velja, da ali ima široko zadnjo plat in je dva stola sploh ne motita ali pa ima enostavno prepih pod ritko.

Ravnajte zrelo in odgovorno, potrudite se za svoje zakonske polovice, če pa vseeno neko razmerje razpade, ostanite kljub vsemu človeški in razumni.

Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si
Foto:Freedigitalphotos

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Melita Kuhar

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Pusti sporočilo