Sezam

0

Sezam od davnin slovi kot hrana, ki upočasnjuje staranje, ohranja vitalnost, veselje, koncentracijo, zagotavlja pa tudi dober spanec. Sezam vsebuje snovi, imenovane lignani, ki naj bi izboljševali absorpcijo in razpoložljivost vitamina E, blagodejno vplivali na razmerje maščob v krvi ter pomagali pri uravnavanju krvnega pritiska. Spodbujali naj bi tudi delovanje jetrnih encimov, ki razgrajujejo maščobne kisline in zmanjšujejo kopičenje holesterola.

Sezam je na samem vrhu živil z vsebnostjo fitosterolov, spojin, po sestavi podobnih holesterolu, ki se nahajajo v rastlinah.  V zadostnih količinah naj bi fitosteroli zniževali raven holesterola in krepili imuniteto. Semena so zlasti bogata z oljem, ki pomaga pri težavah s kožo, kot so suhost, luskavica in ekcemi. Vsebujejo vse esencialne aminokisline, pa tudi lecitin, ki pomaga možganskim celicam in celicam živčnega sistema. Žlico ali dve strtega praženega sezama vsak drugi dan priporočajo tudi v primeru utrujenosti, depresije in za dvig energije
Nakup
Čeprav poznamo različne barve sezamovih semen, so na policah najpogosteje oluščena in neoluščena semena belega sezama. Črna sezamova semena za razliko od belih niso oluščena. Neoluščeni sezam vsebuje 60 odstotkov več kalcija kot oluščeni, ima pa tudi več okusa. Iz semen pripravljajo pasto tahini in sezamovo olje. Poznamo tudi sezamovo mleko, ki je lahko odlična zamenjava za kravje mleko.

Shranjevanje
Kot vsa semena tudi sezamova hranite v suhem, hladnem prostoru v stekleni posodi.

Priprava sezama
Za razliko od zelo razširjenih in spornih ojačevalcev okusa je sezam neoporečen in priporočljiv za okrepitev okusa stotin zelo različnih slanih in sladkih jedi. Da bi izkoristili vse prednosti sezama, ga je pred uživanjem nujno prepražiti in zmleti ali streti, saj se sicer drobna semena ne prebavijo. Praženje zagotavlja tudi večji izkoristek kalcija.

Semena najpogosteje uporabljajo pri pripravi kruha in peciva. Priporočljiva je uporaba ob žitih in stročnicah, saj jim izboljšuje aminokislinsko sestavo. Sezam izvrstno dopolnjuje okus testeninam in rižu ter bogato nadgradi solatne prelive. Najbolj znana sladica iz sezamovih semen je halva, ki je v bistvu zgoščeni sezam.

Opozorilo
Čeprav je sezam zelo zdrav in okusen, je pri njegovem uživanju potrebna zmernost, saj je precej kaloričen: 100 gramov vsebuje okoli 570 kcal.

Recept
Gomašio
Sezam je glavna sestavina tradicionalne makrobiotične začimbe gomašio, s katero lahko začinite skoraj vse slane jedi.

Potrebujete: sezamova semena, morsko sol. Sezamova semena pražite v ponvi, da zlato porumenijo. Pražite na majhnem ognju, da zadržijo čim več hranilnih snovi, in ves čas mešajte. Nato ugasnite ogenj in sezam še v ponvi pomešajte s soljo v razmerju 8 (sezam) : 1 (sol). Dobro premešajte in zmes ohladite ter jo po želji strite v terilniku. Spravite v stekleno posodo in uporabljajte kot začimbo.
Avtor: Tili Kojić

www.viva.si

foto: Diana Anđelić

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo