Smo debeli, ker premalo spimo?

0

Laboratorijske in epidemiološke raziskave kažejo, da lahko pomanjkanje spanja povzroči prekomerno telesno težo in diabetesa tipa 2.

Kako pomembno je spanje?
Med spanjem potekajo pomembni fiziološki in psihološki procesi, zato ga nujno potrebujemo. Čeprav so potrebe posameznikov po spanju zelo različne, so strokovnjaki mnenja, da lahko dolgotrajno pomanjkanje spanja (manj kot sedem ur dnevno) povzroči negativne posledice tako za možgane kot za telo. Laboratorijske in epidemiološke raziskave namreč kažejo, da lahko pomanjkanje spanja povzroči prekomerno telesno težo in diabetesa tipa 2.

Spanje in metabolizem
Pri raziskovanju odnosa med spanjem in metabolizmom (presnovo) je pogosto težko določiti, ali določeno metabolično stanje vpliva na spanje ali pa kakovost in dolžina spanja vplivata na metabolično stanje. Tako so npr. obdobja globokega spanja daljša pri ljudeh, ki so fizično aktivni, in pri tistih, ki imajo čezmerno količino hormonov ščitnice, za obe skupini ljudi pa je značilna tudi hitrejša presnova. Nasprotno je pri ljudeh z nezadostno količino ščitničnih hormonov in posledično upočasnjeno presnovo obdobje globokega spanca krajše.

Opazili so tudi obratno povezavo, namreč da lahko pomanjkanje spanja povzroči neželene spremembe v metabolizmu. Tako se npr. pri pomanjkanju spanja v krvi zviša koncentracija hormona kortizola, prizadet je imunski sistem, zmanjša se zmožnost telesa za uravnavanje glukoze v krvi in uravnavanje apetita. Podobne spremembe so opazili pri ljudeh, pri katerih so bile motene spalne navade, npr. zaradi majhnih otrok ali bolezni. V vseh opisanih primerih so normalne telesne funkcije motene zaradi pomanjkanja spanja, kar lahko povzroči spremembe v metabolizmu.

Vpliv na zdravje
Domnevajo, da se povezava med krajšim spanjem, povečano telesno težo in tveganjem za nastanek diabetesa skriva v spremenjeni presnovi glukoze, uravnavanju apetita in v zmanjšani porabi energije. Kratka spalna obdobja namreč lahko povzročijo, da se zmanjša glukozna toleranca in poveča koncentracije kortizola v krvi. Tako lahko dolgotrajno pomanjkanje spanja (manj kot 6,5 ur na noč) kar za 40 % zmanjša glukozno toleranco. Obstajajo dokazi, da je slaba glukozna toleranca eden od možnih dejavnikov tveganja za nastanek diabetesa tipa 2.

Prav tako so znanstveniki opazili povezavo med krajšim spanjem in povečanim indeksom telesne mase (ITM; to je telesna teža v kilogramih deljeno s kvadratom telesne višine v metrih); če je ITM več kot 25, je to že čezmerna teža. Domnevajo, da obstaja povezava med dolžino spanja in ravnijo hormonov, ki vplivajo na občutek lakote. Povezavo s povečano telesno težo so opazili že pri ljudeh, ki običajno spijo manj kot osem ur. Če pa je bilo obdobje spanja zelo kratko (4 ure), so ugotovili statistično značilno povezavo s povečanim občutkom lakote in večjo željo po energijsko gosti hrani z visokim deležem ogljikovih hidratov (sladkarije, slani prigrizki, škrobna živila). Poleg tega so ljudje, ki manj spijo, ponavadi tudi manj fizično aktivni in dnevno porabijo manj energije. Večji apetit in želja po hrani pa sta ob manjši fizični aktivnosti seveda dober recept za povečanje telesne teže. Čim krajši je spanec, več časa je na voljo za hranjenje in pitje – nekaj raziskav kaže, da tudi ta dejavnik vpliva na povečanje telesne teže.

Lahko zaradi slabega spanja postanemo debeli?
Nočna apneja prizadene okoli 24 % moških in 9 % žensk. To je pojav, ko speča oseba večkrat preneha dihati tako dolgo, da se zmanjša koncentracija kisika v krvi in možganih ter poveča koncentracija ogljikovega dioksida. Posledica so resne motnje v spanju in dnevna utrujenost, obstaja pa tudi močna povezava med apnejo in debelostjo. Vzročne povezave med nočno apnejo in debelostjo sicer še niso dovolj raziskane, nekatere študije pa kažejo, da se lahko zaradi prekomerne teže razvije nočna apneja, ta pa nato povzroči povečanje apetita in s tem dodatno pospešuje naraščanje telesne teže.

Sklepna ugotovitev
Čeprav še ni dovolj pojasnjena povezava med pomanjkanjem spanja in okvarami metabolizma, pa se zdi, da pomanjkanje kakovostnega spanca vpliva na občutljivo ravnotežje med apetitom, občutkom lakote in porabo energije. Pomanjkanje spanja pa neugodno vpliva tudi na presnovo glukoze in s tem povečuje tveganje za nastanek diabetesa tipa 2. Čeprav si gotovo želimo, da bi vpliv spalnih navad uporabili tudi za obvladovanje telesne teže, pa povezava med njima zaenkrat še ni dovolj jasna.

Vir: www.zps.si

foto: freedigitalphotos.net

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo