Spirulina za premagovanje sezonskih alergij

0

Dokazano je bilo, da spirulina, ki velja za eno izmed najbolj hranilnih super živil, zelo pripomore pri lajšanju simptomov sezonskih alergij.

Študija univerze Južna Karolina je pokazala bistveno izboljšanje stanja pri tistih pacientih z nosnimi alergijami, ki so 12 tednov jemali 2000 mg spiruline dnevno.

Farmacevtka in strokovnjakinja za komplementarno medicino Giulia Criscuolo pravi, da čeprav alergije običajno ne ogrožajo zdravja, vseeno negativno vplivajo na tiste, ki trpijo za njimi. Zato priporoča jemanje spiruline, saj poleg pozitivnega učinka pri alergijah poskrbi tudi za splošno boljše počutje, okrepi imunski sistem in daje energijo.

Spirulina je ena izmed najboljših virov hranil, ki jih lahko najdemo v naravi. Vsebuje več kot 100 hranil: vitamine, celoten spekter mineralov, visoko hranilne rastlinske beljakovine, klorofil, encime in antioksidante.

Spirulina daje moč in energijo

Pomaga pri hujšanju in dietah. Vsebuje več esencialnih hranil kot katera koli drugi hrana. Bogata je z beljakovinami, ki se zlahka absorbirajo v telo, železom, vitamini B1, B2, B6 in B12. Spirulina je tudi vir kalcija, bakra, kroma, selena, klorofila in beta karotena.

Stoletja so Azteki jedli spirulino. Najstarejši zapisi kažejo, da je rasla v jezeru Texcoco kjer so jo zbirali in prodajali kot hrano. Prva proizvodnja spirulina je bila ustanovljena v 70-ih letih prejšnjega stoletja. V zadnjih letih je postala popularen dodatek v svetu, kot varno pa so jo potrdile ameriška FDA, WHO in druge medicinske organizacije.

Spirulina je bogata z beljakovinami, vitamini in minerali. Vsebuje lizin, cistein, metionin, fenilalanin in treonin, ki so pomembne aminokisline, ki pa se jih lahko dobi le skozi prehrano. Spirulina je tudi bogat vir vitamina B12. Vsebuje znatno večjo količino železa kot špinača in precej več beta karotena kot korenje.

Spirulina je koristna pri preprečevanju želodčno črevesnih motenj saj izboljšuje črevesno floro, na primer bakterije Lactobacillus in Bifidus. Znano je tudi, da zmanjšuje tveganje pred okužbo Escherichia Coli (E. Coli) in Candida Albicans (kandida). Spirulina je zaradi svoje maščobno kislinske vsebine znana tudi kot zmanjševalec holesterola. Vsebuje antioksidantske radikale, ki izženejo visoko aktivne proste radikale, za katere je znano da sodelujejo pri nastanku mnogih degenerativnih obolenjih kot je na primer rak.

Spirulina je bogat vir kalija, vsebuje pa tudi kalcij, krom, baker, železo, magnezij, mangan, fosfor, selen, natrij in cink. Spirulina vsebuje veliko pigmentov vključno s klorofilom, ksantofilom, beta karotenom, echinenonom, myxoxanthophyllom, zeaksantinom, kantaksantinom, diatoksantinom, 3’-hydroxyechinenonom, beta-kriptoksantinom, idr.

Spirulina pomaga preprečevati poškodbe srca, ki jih povzroča uporaba Doksorubicina pri kemoterapiji brez poseganja v njegovo dejavnost zmanjševanja tumorja. Spirulina zmanjšuje resnost kapi in izboljša okrevanje gibanja po kapi. Zaustavlja tudi starostna pešanja spomina in učenja ter preprečuje in zdravi seneni nahod.

Povzeto po blagovni znamki Aktiv Organic. Več: TUKAJ

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo