Težave pri učenju? Pomaga kratek spanec

0

Možgani si med spanjem bolje uredijo podatke
Najboljši način, da si zapomnite novo pesem, matematično formulo ali drugo na novo naučeno snov, je kratek dremež, zagotavljajo nemški znanstveniki.

Že znana ugotovitev, da so možgani potrebni počitka, se je tako znova potrdila. Natančneje, možgani si med spanjem bolje uredijo podatke kot med budnostjo, še kaže raziskava procesov, tekom katerih ljudje shranjujemo in ponovno prikličemo kratkoročno naučene informacije.

Doslej je bilo znano, da se sveži spomini začasno shranijo v predel možganov, imenovan hipokampus, in da se ne vtisnejo takoj tudi v dolgoročni spomin. Prav tako vemo, da je bistvena reaktivacija teh spominov kmalu po učenju, saj le tako pride do dolgoročnega zapisa na možganski “trdi disk”, neokorteks.

Zdaj pa so znanstveniki dokazali, da so sveže pridobljeni podatki precej ranljivi, če so možgani povsem budni. Za možgane je tudi dosti težje, da se prva pesmica vtisne v dolgoročnejši spomin, če se hkrati učite še drugo.

Znanstveniki univerze v Lübecku so predvidevali, da so procesi pomnjenja med budno dobo podobni tudi med spanjem, a odkritja niso bila povsem v skladu s pričakovanji.

“Dremajoča” skupina uspešnejša od budne
V raziskavi je sodelovalo 24 prostovoljcev, ki so si morali zapomniti 15 parov kartic s slikami živali in vsakodnevnih predmetov. Pri tem so jih izpostavili tudi neprijetnemu vonju.

Petnajst minut kasneje so polovici sodelujočih naložili novo, podobno nalogo, tokrat z malo drugačnim vzorcem kartic. Tik pred tem pa so jih znova izpostavili enakemu smradu, kar naj bi sprožilo spomin na prvo vajo.

Ostalih 12 sodelujočih v raziskavi pa je po prvi vaji rahlo zadremalo, nato so jim še med dremežem spustili pod nos smrad, nakar so morali opraviti drugo vajo. Zatem pa so znanstveniki obe skupini preverili, kaj so si zapomnili.

Na presenečenje znanstvenikov se je “dremajoča” skupina izkazala precej bolje od tistih, ki so bili budni ves čas. Speči so v povprečju ohranili 85 odstotkov vzorcev, medtem ko so jih budni le 60 odstotkov.

Avtor: E. S.
www.rtvslo.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo