Totrovo olje – za umiritev želodca

0

Poznale so ga že naše babice

Navadni riček ali toter (lat. Camelina sativa) se je prvič pojavil v Vzhodni Evropi in jugozahodu Azije, od mlajše kamene dobe se je začel širiti po Evropi. Ima razvejano steblo in običajno zraste do 25-125 cm. Je rastlina, ki vedno bolj pridobiva na veljavi. Znan po vsebnosti vitaminov, mineralov, kislin in drugih hranil se uporablja za lajšanje različnih bolezenskih tegob.

S totrovim oljem si lahko pomagamo pri:

  • nizki telesni odpornosti in slabi imunski odzivnosti
  • želodčnih težavah (ranah na želodcu, prebavnih motnjah)
  • predmenstrualnih in klimakterijskih težavah
  • raznih alergijah in težavah s kožo (ekcemi, luskavica)
  • boleznih srca in ožilja (predvsem pri sladkornih bolnikih)
  • revmatološkem artritisu
  • multipleks sklerozi
  • zniževanju holesterola

Seme in olje povezujemo z vitamini A, D, K, E in beta karotenom, minerali kot je magnezij, esencialnimi maščobnimi kislinami (linolne, palmitinska, oleinska kislina, arahidinski kislina, stearinska kislina, itd), antioksidanti (predvsem tokoferoli). 

Delovanje totrovega olja na naše zdravje

V ričkovem olju je kar nekaj snovi, ki ga uvrščajo med funkcionalna živila. Tu je vsekakor potrebno omeniti tako imenovani vitamin F, kakor so do srede minulega stoletja označevali esencialne maščobne kisline, dokler jih niso povsem preučili in razumeli njihovega delovanja. Najpomembnejša vloga esencialnih maščobnih kislin je zagotavljanje boljše fluidnosti celičnih membran za hitrejši vnos hranilnih snovi in iznos odpadnih snovi.

Esencialne maščobne kisline izboljšujejo presnovo maščob, znižujejo koncentracijo holesterola in maščobnih snovi v krvi; vse to pa preprečuje aterosklerozo in srčna obolenja. Še zlasti zelo so pomembne za tvorbo in vzdrževanje možganskih ovojnic, ki jih obvarujejo pred propadanjem. Pomemben vpliv imajo tudi na delovanje žlez in vnos kalcija v celice, s čemer posredno preprečujejo tudi osteoporozo. Če jih imamo dovolj, pospešijo izgorevanje nasičenih maščob v telesu! Izotiocianati pa dokazano močno krepijo imunost in delujejo protirakavo.

Priporočamo ekološko hladno stiskano Totrovo olje Ekolife Natura. Več: tukaj

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo