Učinkovita organska pridelava hrane z organskim gnojilom neem in z ekološko rjavo algo kelp

0

Danes se vsi še kako zavedamo pomembnosti zdrave, naravno pridelane hrane, saj le takšna s svojimi hranili ustrezno vpliva na naše zdravje in počutje. Pa vendar – boju proti pojavom škodljivcev in boleznim vrtnin – velikim uničevalcem hrane zaenkrat ne posvečamo posebne pozornosti.

Prvi pomemben korak v boju proti škodljivcem je vsekakor vzdrževanje primerne organske sestave zemlje, ki v zimskem času zaradi količine vlage vode postane zelo osiromašena, saj se iz zemlje izperejo številna hranila, tako nitrati, aminokisline, ketoni in žveplo. Za izboljšanje strukture zemlje je zelo pomembno organsko dognojevanje, ki zemljo oskrbi s potrebnimi snovmi, izboljša njeno teksturo, kapaciteto zadrževanja vode in zračenja.

Med organskimi pripravki za dognojevanje je rastlina neem prepozanana kot super zaščita za zemljo, saj ima zaradi zaradi visoke vrednosti NPK (dušično-fosforno-kalijeva) 3,9-1-2,6 v popolnoma organski obliki ter visoke vsebnosti azadirachtina izjemno sposobnost povečanja rodovitnosti zemlje ter hkrati preprečevanja razvoja škodljivcev in bolezni posameznih rastlin.

V zgodnje pomladanskem času je izredno pomembna kvalitetna priprava sadik in semen, katere je smiselno pred pikiranjem in saditvijo ustrezno razkužiti, s čimer rastlini že od začetka dodamo hranilne snovi za krepitev koreninic. Rastline so tako od začetka rasti bolj odporne na neugodne vremenske pojave (suša, zmrzal, toča), hkrati je to zanje tudi zaščita pred škodljivci. Razkužilo semen ali sadik izvedemo tako, da jih pomočimo za dve uri (drobna semena) ali dvanajst ur (debela semena ali sadike) v mešanico, kateri smo dodali ekološko rjavo algo Kelp. Pomembno je, da semena pred setvijo temeljito osušimo. Škropljenje z algo Kelp izvajamo večkrat, tudi ko so rastline že posajene na vrtu, pri čemer je pomembno, da z algo vedno škropimo v času sonca.

Za doseganje večje učinkovitosti škropil poleg rjavih alg Kelp izmenično uporabljamo tudi foliarno gnojilo Neem v obliki tonika, ki ju lahko uporabimo univerzalno na vseh rastlinah in se z njima učinkovito borimo s preko 200 škodljivci, ne da bi skrbeli o vsaki rastlini posebej. To pomeni, da ju lahko uporabljamo za gnojenje zelenjave, sadnega drevja, vinske trte, okrasnih sobnih in balkonskih rastlin, grmovnic, trajnic in enoletnic, tako za zunanjo kot notranjo uporabo.

Učinkovitost Neem tonika je opazna tako v preventivi kot kurativi, pri čemer mu težav ne povzročajo ne čebulna muha, listne uši, kaparji, zavijači, gosenice in omogoča celo obrambo pred bramorji in koloradskimi hrošči. Aktivne substance rastline učinkovito preprečujejo razvoj ličink, ogorčic, jajčec v zemlji in zavirajo razvoj patogenih organizmov. Azadirachtin in meliantriol zavirata hranjenje parazitov, rastlino zavarujeta pred nematodi (ogorčice), salanin pa zavira hranjenje muh.

VZGOJA SADIK

vzgoja sadik
Več informacij in brezplačno telefonsko svetovanje na www.ekopridelava.si.

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo