V kaj naj zavijem sendvič za malico: v alufolijo ali PVC-folijo?

0

Resda folija za zavijanje sendvičev ni glavni krivec za podnebne spremembe ali druge probleme po tem svetu, pa vendar: ste se kdaj vprašali, kateri je najbolj zelen način za zavijanje hrane?

Je okolju prijaznejše, če pred odhodom v službo ali šolo za zavijanje malice uporabimo aluminijasto ali PVC-folijo?

Čeprav ne gre za najbolj pereč okoljski problem dandanes, je pa pomembno, da vsak posameznik sam prispeva k varovanju okolja, saj je ravno to ključ do rešitve globalnega problema, okoljsko bolj ozaveščenim pa bo zagotovo prišel prav podatek, ali naj sendvič zavije v alu- ali PVC-folijo.

Nedvomno ne povzročimo nič škode, če ne uporabimo nobene od folij. Najbolje je, če uporabite plastične ali druge posodice, ki jih lahko doma nato operete, vendar sta se omenjeni foliji v naših domovih že zelo udomačili in navadili smo se, da prigrizke za malico kar zavijemo. Katero možnost pa predlagajo okoljevarstveniki? Alufolijo je mogoče in jo je treba reciklirati, medtem ko PVC-folijo – običajno izdelana iz polietilena nizke gostote – po navadi vržemo k preostalim gospodinjskim odpadkom, ki končajo na odlagališču ali jih sežgejo. Obe pa sta izdelani iz končnih, energetsko intenzivnih virov; alufolija iz aluminija, PVC-folija pa iz nafte.

Je torej mogoče izbrati »zmagovalca« izmed teh dveh vse prej kot idealnih možnosti? Znanstveniki se z izbiro zmagovalca tega dvoboja niso posebno ukvarjali, vendar lahko sklepamo: obe foliji sta iz energetsko intenzivnih virov, ampak za aluminij najdemo posebne zabojnike – če bi torej vestno reciklirali, bi z uporabo alufolije povzročili manj škode, vsekakor pa prispevamo, če z obema ravnamo varčno.

Avtor: ts
www.eko.dnevnik.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo