V maju sadimo paradižnik

0

Paradižnik najbolje uspeva, če ga vsako leto gojimo na isti gredici, za še boljšo rast in okus pa vmes posejemo baziliko in peteršilj.

Paradižnik ima rad sončno lego in srednje težka, dobro odcedna tla. Gredico, kjer ga bomo gojili prekopljemo do 20 cm globoko ali pa jo le zrahljamo s prekopnimi vilami. Med zgornjo plast tal vdelamo nekaj centimetrov preperelega komposta. Da bo dobro rastel, izberemo paradižniku tudi primerne sosede. To so poleg bazilike in peteršilja še fižol, solata, zelena in česen.

Poseben način sajenja

Nasveti za vzgojo zelenjeve – V maju sadimo paradižnik – Zdravo življenje

Paradižnik posadimo tako, da je večina stebla pod zemljo (posadimo ga postrani), saj se bodo iz stebla kasneje prav tako razvile korenine, več korenin pa bo pripomoglo k boljši rasti in s tem k večjemu pridelku. Pri sajenju poskrbimo tudi za ustrezno oporo, ki jo bodo rastline sicer potrebovale kasneje.

Pri gnojenju ne pretiravamo z dušikom

Za razvoj cvetov in plodov je pomembno gnojenje s fosforjem, medtem ko kalij poskrbi za dobro založenost z vodo ter za večjo odpornost rastline proti škodljivcem in boleznim. Lahko si omislimo tudi specialno gnojilo za paradižnike, ki vsebuje primerno razmerje vseh potrebnih hranil in z njim gnojimo enkrat tedensko.

Poleti potrebuje dovolj vlage

Pomanjkanje vode namreč povzroča odpadanje cvetov in s tem manjši pridelek. Pri ohranjanju vlažnosti nam bo pomagalo tudi prekrivanje tal z organskimi materiali, kot je na primer slama, lubje, suhi ostanki trave in podobno. Prekrivko polagamo ob koncu pomladi, ko so temperature že precej visoke, uporabljamo pa jo tudi pri ostali zelenjavi. Da bomo usmerili energijo rastline v zorenje plodov, paradižnikom redno pincirajmo zalistnike (v listni pazduhi), ko so dolgi 2,5 cm.

Andreja Tomšič

www.kalia.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo