Vrt v avgustu

0

Okusni poletni pridelki nam bogatijo jedilnik s svežo zelenjavo in zgodnjim sadjem.

Nekatere zelenjavne gredice so prazne, zato razmislimo, kaj bomo nanje ta mesec sejali in sadili, saj neporasla tla hitreje preraste plevel.

Odločimo se lahko za sajenje sadike solate, radiča ali endivije, za zgodnjo setev zimske zelenjave ali pa posejemo rastline za zeleno gnojenje, ki jih bomo po nekaj tednih pokosili in z njimi naravno obogatili tla.

Zelenjavni vrt

Znane rastline za zeleno gnojenje so facelija, oljna redkev, bela gorjušica, perzijska in aleksandrijska detelja in še nekatere. Z njihovo pomočjo si bodo tla opomogla do naslednje setve vrtnin. Če vrtnin na določeni gredici do pomladi ne mislimo več sejati, “zelenega gnojila” ne kosimo, saj bo zelenje uničila prva jesenska slana.

Če smo se odločili za setev zelenjave, v začetku avgusta še sejemo kitajsko zelje (nagaoka F1), nato pa cel mesec zimsko solato (zimska rjavka, posavka, vegorka, nansen, bistra), ohrovt, blitvo, špinačo, motovilec (žličar, ljubljanski, holandski), pa tudi korenček in redkvico. Koncem meseca pričnemo s sajenjem čebulčka majski srebrnjak.

Občutljive vrtnine, na primer paradižnik, papriko in jajčevec, zavarujemo pred poletnimi nevihtami z zaščitno folijo, saj se poškodovani plodovi hitro okužijo z različnimi boleznimi in gnijejo. Zadnja leta je na voljo tudi posebno “zaščitno pregrinjalo”, ki varuje paradižnik pred okužbo s paradižnikovo plesnijo, katera je v vlažnih poletjih še posebej nevarna.

Za zimsko zalogo nabiramo zelišča, ki jih posušimo ali zamrznemo, nekatera pa lahko shranimo tudi v kisu.

Vir: www.kalia.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo