Vrtna opravila v aprilu

0

V topli gredi vzgajamo sadike kumar, paradižnika, paprike in jajčevca, ki jih bomo na prosto presajali maja. Vsi ljubitelji eksotike si lahko vzgojite sadike lubenice in melone.

Zelenjavni vrt

V dovolj ogreta tla sejemo zgodnje sorte korenčka (amsterdamski, pariški okrogli), peteršilj, redkvice (rdeči non plus ultra in saxa, bela ledena sveča, rdeče bela lanquette), pastinak…. Še vedno je čas za sajenje čebulčka in spomladanskega česna, ter za nakaljevanje krompirja, ki ga bomo nato lahko sadili tudi v začetku maja. Na prosto posadimo sadike zgodnje solate, zelja, cvetače in kolerabice. Prve posevke v začetku še prekrijemo z vrtno tkanino.

S prvimi sadikami prihajajo v vrt tudi polži. Kot nestrupeno vabo uporabimo proti njim jogurtove lončke ali lovilce polžev. Koristne so tudi kemične vabe, ki jih nastavljamo na potkah med gredicami. Ker imajo polži radi vlažne kotičke med starimi deskami, kupi listja in podobnim, občasno vrt “pospravimo”.

Okrasni vrt

Pripravimo korita, lonce, zemljo, gnojila, cvetlično orodje, poiščemo knjige in kataloge z izborom balkonskega cvetja ter si naredimo načrt za cvetoč balkon ali okno. V vrtnih centrih Kalia pa že najdemo izbiro različnih cvetočih in necvetočih balkonskih rastlin.

Ob koncu meseca, če so tla že dovolj topla, sejemo na prosto nekatere enoletne cvetlice, sicer pa v zaprtem prostoru vzgajamo sadike. Cvetlice, ki bodo lepe in koristne tudi v zelenjavnem vrtu so ognjič, kapucinka in tagetes, za okras terase in balkona pa v lonec ali korito posejemo nizko sončnico. V lonce posadimo tudi okrasne čebulnice, ki bodo cvetele poleti in jeseni: kano, hemerokalis, agapant, gladiole, lilije, kale in še mnoge druge. V vrtu sadimo rododendrone in ostalo okrasno drevnino.

Tudi vrtna trata že potrebuje našo pozornost – obstoječo trato prezračimo, pograbimo in pognojimo. Pripravimo tla za novo travo, ki jo bomo sejali maja. K pripravi spada izbira ustreznih tal, oziroma izboljšanje že obstoječih z dodajanjem drobnega peska preveč ilovnatim tlem ali organske mase preveč peščenim.

Sadni vrt

V domačem vrtu se izogibamo pretirani uporabi škropiv in prav je tako. V tem času se omejimo le na najnujnejše, to je škropljenje koščičarjev proti moniliji ter hrušk in jablan proti škrlupu, slednjih pa še proti pepelasti plesni.

Proti ušem uporabimo naravna sredstva ali rumene plošče, proti češljevi grizlici bele plošče, okrog drevesnih debel pa ovijemo lepljivi trak, ki bo preprečeval plazečim škodljivim insektom dostop do krošenj.

Andreja Tomšič

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo