Vrtna opravila v septembru

0

Ljubitelji zelišč bomo v lončke presajali grmičke drobnjaka in rožmarina. Izkopavali bomo močne korene peteršilja in jih vlagali v lonce z zemljo, da bomo lahko vso zimo uporabljali domač pridelek.

Zelenjavni vrt

V začetku meseca še sejemo redkvico ter v prvi polovici motovilec in zimsko solato – vegorko, posavko, nansen, zimsko rjavko, bistro. V septembru sejemo tudi špinačo in blitvo ter sadimo čebulček majski srebrnjak. Na prazne gredice, kjer ne bomo imeli zelenjave, posejemo rastline za zeleno gnojenje. Izberemo na primer mešanico biovrt, ki vsebuje seme bele gorjušice, aleksandrijske in perzijske detelje, oljne redkve ter facelije. Bela gorjušica s koreninskimi izločki odvrača nekatere talne škodljivce, detelje tla poživijo in pognojijo z dušikom, oljna redkev pa jih dobro prezrači in zrahlja.

V prvi polovici meseca belimo belušno zeleno (sorta giant pascal). Peclje v več plasteh ovijemo z ovojnim papirjem, da bodo obeljeni postali nežni in okusni, na primer za pripravo solat.

Belimo tudi zimsko endivijo, tako da ležeče liste dvignemo in zvežemo. Lahko pa rastline pokrijemo na tleh s temno tkanino ali temnim papirjem. Po dveh tednih že lahko uživamo okusne krhke liste.

Sadni vrt

Za jesensko sajenje sadnega drevja, si že zdaj pripravimo seznam sort in določitmo prostor, kjer bodo drevesa stala. Plodove, ki so še nezreli odpadli in so verjetno črvivi, redno pobirajmo, sicer se bodo črvički preko zime v tleh zabubili. Prav tako pobiramo z dreves plodove, okužene s sadno monilijo, saj se bolezen ohrani na drevju celo zimo.

Okrasni vrt

Obdobje poletne suše je navadno že mimo in spet čas za setev okrasne trate. V mnogih vrtovih so okrasne čebulnice prvi znanilci pomladi, predvsem nizke jarice in zvončki, ki cvetijo še preden ozeleni drevje. Šopke različnih barv bomo naredili s hijacintami, okrog katerih lahko posadimo srednje visoke tulipane, na travniku bodo lepo izgledali krokusi ali narcise, iz daljave pa nas bo spomladi pozdravljal cesarski tulipan. Slednjemu poiščimo mesto tudi v zelenjavnem vrtu, od koder bo z vonjem odganjal voluharja.

Ljubitelji suhega cvetja, si lahko pripravimo lepe suhe šopke iz suhe rože, ki smo jo sejali spomladi. Cvetje porežemo v suhem vremenu, še preden je popolnoma razvito, nato pa rože zvežemo v šopke in jih sušimo v temnem in zračnem prostoru.

Dobrodošla hrana pticam so semena sončnic, zato cvetove porežemo in obesimo. Če ne želimo, da bi jih ptice jedle že zdaj, jih obesimo v zaprt prostor. Kdor želi pridelati seme sončnic, naj cvetove zavaruje pred ptiči tako, da jih ovije z vrtno tkanino.

Andreja Tomšič

www.kalia.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo