Vrtnarjenje za telo in dušo

0

Leta preučevanj so pokazala, da vrtnarjenje vseh vrst ljudem ponuja tišino in mir, vrt pa je kraj, kamor se lahko posameznik umakne ter se v njem izraža in prenovi. To je spodbudilo razvoj hortikulturne terapije, ki je čedalje bolj priljubljena.

Dr. Benjamin Rush, eden od očetov ameriške psihiatrije, je prepričan, da je vrtnarjenje odlična metoda za spopadanje s stresom in izboljšanje počutja, koristi pa tudi vsem, ki trpijo za duševnimi boleznimi. S to neobvezujočo in na videz nezahtevno dejavnostjo razvijamo tudi svoje kognitivne sposobnosti, hkrati pa se vpenjamo v skupnost. Senzorična stimulacija med vrtnarjenjem lahko celo upočasni znake demence in spodbuja spomin. Tovrstna terapija posamezniku ponudi veselje, umirjenost in stik z naravo, kar mu omogoči odkrivati skrivnosti življenja.

Hortikulturno terapijo pa so začeli uporabljati tudi pri zdravljenju duševnih motenj. Terapija poteka pod vodstvom hortikulturnega terapevta, usposobljenega strokovnjaka, ki sodeluje z rehabilitacijsko skupino, v kateri so zdravniki, poklicni terapevti in strokovnjaki za duševno zdravje, ki posameznika poučujejo o umetnosti vrtnarjenja, ustvarjanju terapevtskega vrta in koristih, ki jih prinaša.

Te koristi pa lahko izkoristi tudi vsakdo, ki si želi zgolj sprostitve in povezanosti z naravo. Dovolj je že majhen vrtiček ali gredica. Z gojenjem in negovanjem rastlin lahko izrazimo svojo ustvarjalnost, preskušamo novosti in se veselimo uspehov – resničnih plodov svojega truda.

Avtor: AJ
viva.si

foto: tablegarden.net

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo