WikiLeaks: Združene države Amerike so EU vsiljevale gensko spremenjeno hrano

0

Pariz – Ameriška ambasada v Parizu je Washingtonu svetovala, naj zoper vsako državo članico EU, ki nasprotuje gensko spremenjeni prehrani, sproži “vojno”, razkrivajo depeše, ki jih je objavil spletni žvižgač WikiLeaks. To je bil odziv na odločitev Francije, da prepove prodajo gensko spremenjene (v nadaljevanju: GS) vrste koruze družbe Monsanto konec leta 2007.

Craig Stapleton, prijatelj in nekdanji poslovni partner nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha, je Washington prosil naj kaznuje vsako državo članico EU, ki ne bo podprla prodaje GS pridelkov. “Seznam držav mora veljati dalj časa, saj ni mogoče pričakovati hitre zmage. Ukrepi bodo kmalu pokazali, da ima trenutna pot ogromne stroške za interese EU, in bodo pomagali okrepiti zagovornike biotehnologije v Evropi,” je Stapleton zapisal v depeši.

V drugih objavljenih dokumentih je razkrito, da so ameriški diplomati po svetu promovirali GS pridelke. Zaradi nasprotovanja Vatikana gensko spremenjenim pridelkom, je ZDA pritiskala tudi na papeževe svetovalce.

V depešah ameriškega veleposlaništva v Vatikanu je navedeno, da je ZDA prepričana, da papež podpira gensko spremenjene pridelke po vztrajnem lobiranju njegovih svetovalcev. Veleposlanik pa je vseeno obžaloval, da papež podpore še ni obelodanil. “Priložnosti, da zadevo rešimo z Vatikanom, je dovolj, in s tem posledično vplivamo na evropske ter druge države po svetu,” je bilo še navedeno v depeši.

Težava se je pojavila, ko je glavni zaveznik pri uvozu GS pridelkov, kardinal Renato Martino, umaknil svojo podporo. “Martino je sporočil, da je ameriške interese v biotehnologiji podpiral zadnji dve leti, da bi nadomestil svoje pomanjkanje pri podpori ZDA pri vojni v Iraku – in s tem ohranil dobre odnose. Po besedah vira Martino zdaj nima več občutka, da mora omenjeno zadevo še podpirati,” je bilo zapisano v depeši.

Razkrito je bilo še, da sta Španija in ZDA pri gensko spremenjenih pridelkih tesno sodelovali in poskušali EU prepričati, da ne sprejme strogih zakonov na področji biotehnologije. V eni izmed depeš iz Madrida je veleposlanik zapisal: “Če pade Španija, ji bo sledila vsa Evropa.” V depešah je razkrito, da je Španija ZDA prosila, naj še naprej izvaja pritisk na Bruselj, hkrati pa ji je še pred uradno objavo sporočila, kako bo glasovala.

Avtor: (tp, Guardian)
www.eko.dnevnik.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo