Z rastlinsko hrano okrepimo telo pred radioaktivnim sevanjem

0

Uradno poročilo o radioaktivnosti z dne 15.3.2011 – Stanje v japonskih jedrskih elektrarnah je skrajno napeto. Že do sedaj je bila v okolje emitirana znatna količina radioaktivnosti. Nemčija je geografsko od japonske oddaljena čez 8000 km, tako da bi tukaj radioaktivnost, če bi se do sem sploh razširila, nastopila v zelo oslabljeni obliki.

Če pride iz japonskih jedrskih elektrarn večja količina radioaktivnosti v višje sloje atmosfere, bi lahko radioaktivnost v srednji Evropi narastla v 7 do 12 dneh.
V Nemčiji obstaja ozka mreža državnih merilnih mest. Doslej še ni bila izmerjena nobena povišana radioaktivnost.

Kako deluje radioaktivno sevanje na telo?

Vedeti moramo, da vodi radioaktivno sevanje k nastanku prostih radikalov v telesu. Ti prosti radikali nato napadejo druge molekule, tako je v kaskadni obliki lahko poškodovanih valiko organov in tkiv. Organizem lahko s pomočjo antioksidativnih snovi takšno škodo popravi, a le v omejenem obsegu. Antioksidanti lahko nevtralizirajo proste radikale in tako omejijo poškodbe.

Trenutno se priporoča sledeče ravnanje:

Zaužiti je treba obilico sadja in zelenjave, bogate z antioksidanti, na primer: jabolka, čebulo, orehe, citruse,… Določene substance, ki vsebujejo žveplo, lahko do določene mere nevtralizirajo proste radikale, ki jih sproža radioaktivno sevanje. Te substance se nahajajo v čebulnicah, na primer: v čebuli ali poru; tudi čemaž in brokoli vsebujeta te spojine. Neugodno je sedaj uživanje sladkarij in na olju pečena hrana, kajti pečenje na vročem olju vodi do nepotrebne obremenitve s prostimi radikali in slabi antioksidativno kapaciteto telesa.

Veliko antioksidantov vsebuje zeleni čaj, tudi metin čaj ima ugodne lastnosti. K razbremenitvi presnove, naj bo prehrana zadostna, nikakor pa ne prekomerna. Preobilna prehrana je “radikalna bomba”.

Obstajajo še druge snovi, ki lahko izboljšajo antioksidativno zaščito organizma, na primer vitamin E in vitamin C, tako da zaužitje teh dveh vitaminov lahko deluje preventivno, na primer vitamin C: 2 x 500 mg, vitamin E: 200 I.E. dnevno.

Previdno pri tabletah joda!

Trenutno se na internetu veliko govori o jemanju tablet joda za varovanje ščitnice. Za to trenutno v Nemčiji ni nobene nujnosti. V Nemčiji jemanje jodovih tablet na noben način ne sme biti brez zdravnikovega nasveta.
Če bodo radioaktivni delci dosegli Srednjo Evropo, bo seveda zadrževanje na prostem omejeno na najmanjši možni čas. Oblačila morajo biti pralna. Gladke površine (n.pr. poliester), so veliko primernejše kot vlaknata volna.

Vir: www.osvoboditev-zivali.org

foto: freedigitalphotos.net

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Pusti sporočilo