Z začimbami in zelišči uspešno proti bolečini

0

Ena najhujših vrst bolečine, ki jih poznamo (razen bolečin v zadnjem stadiju raka) je gotovo bolečina, ki spremlja postherpetično nevralgijo. Ta se pojavi po epizodi pasovca, bolezni, ki jo povzroča virus Herpes zoster.

Gre za različico herpesvirusa, ki se navadno pritaji v telesu bolnika in večino časa preživi tam v »spečem« stanju, dokler ga nekaj ne sproži (navadno je to stres, travma, čustveni ali fizični pretres … pa tudi kakšna druga bolezen, padec imunske odpornosti itd., saj se travme v telesu »beležijo« in na nek način seštevajo) in se virus aktivira. Sledi izbruh zelo bolečih kožnih mehurčkov, ki so posledica akutnega vnetja cerebralnih in spinalnih ganglijev ter perifernih živcev. V nekaterih primerih pasovec (bolezen je bila tako poimenovana zato, ker so mehurčki v nekakšnem pasu razporejeni vzdolž prizadetega živca), povzroči globoko, prebadajočo ali pekočo bolečino, ki bolnika skoraj onesposobi.

Postherpetična nevralgija se pogosteje pojavlja pri starejših osebah in s časom čedalje bolj slabi. Vsaj včasih je bilo tako. Sedaj jo vse pogosteje vidimo tudi pri mladih. Vsi vemo, kaj to pomeni. V tem strupenem svetu, kjer telo dan na dan dobi preveč kemije in premalo hrane, se mlade generacije že rodijo bolj oslabljene. In ker se potem tudi hranijo z vse bolj strupeno in prazno hrano, saj je zdrava in neoporečna živila vse težje najti, je stanje iz generacije v generacijo slabše.

Uradna medicina zdravi pasovec in nevralgijo z močnimi protibolečinskimi zdravili, se pravi, ne naredi drugega kot da samo priduši simptome. Kar pa seveda ni nikakršno zdravljenje! Zdravila imajo povrhu tega kopico nevarnih in neprijetih neželenih učinkov: vročino, izčrpanost, izgubo koncentracije, otečene dlani in in stopala, zameglen vid, izsušena usta, nespečnost in omotičnost.

Kot pri vsaki stvari pa si namesto s strupeno kemijo tudi proti bolečinam lahko pomagamo z zdravilnimi naravnimi sredstvi, ki niso nič manj učinkovita, vendar pa delujejo v sinergiji s telesom namesto proti njemu, zato tudi nimajo stranskih učinkov.

Eno najpomembnejših naravnih sredstev za lajšanje bolečine je izvleček čilija. V njem se nahajata kar dve vrsti naravnih analgetikov. Prva skupina so salicilati – soli salicilne kisline, po katerih je farmacevtska industrija kopirala zdravilo Aspirin. Salicilati se poleg čilija nahajajo še v lubju bele vrbe in drugih rastlinah. Druga spojina, ki odpravi bolečine, pa je kapsaicin. Tega so preizkušali tudi v kliničnih študijah in je zato uradno priznano sredstvo za hude bolečine. Kljub temu ga v bolnišnicah pri nas ne boste našli … Najbrž se ne sprašujete več, zakaj.

Kapsaicin med drugim spodbuja v telesu tvorbo lastnih endorfinov, ki so prav tako učinkoviti dušilci bolečine.Kadar s kremo, ki vsebuje kapsaicin, namažemo kožo, s tem zavremo prenos bolečine, ker kapsaicin izčrpa v živcih spojino, imenovano substanca-P, ki je je glavni akter pri prenosu signalov bolečine.

Poleg tega kapsaicin pomaga pri zdravljenju prebavnih težav in želodčnih čirov (čeprav bi si kdo mislil, da bo čili zaradi pekočega okusa želodec še razdražil, ne pa pomagal zdraviti). Na moč zdravilen je tudi za srce, nekaj študij pa je dokazalo njegovo koristnost tudi pri pospešenem izgorevanju maščob za namene izgube telesne teže. Še ena pomembna uporaba: čili zaustavi srčni infarkt – in napredni zdravniki ga v te namene že uporabljajo. Če nekdo doživi infarkt, je pomembno, da v čimkrajšem času po tem spije kozarec tople vode z dvema žličkama čimbolj pekočega čilija. Ta prečisti zamašene žile, jih razširi in odpre, to pa pomaga, da prizadeti deli srca, ki bi sicer zaradi infarkta odmrli, ostanejo (vsaj delno) prekrvavljeni in oksidirani.

Za odpravljanje bolečin pa pomaga še cela vojska zeliščnih zaveznikov, vključno z drugimi aromatičnimi začimbami in eteričnimi olji. Lubje bele vrbe, poprova meta, rožmarin, ingver in kurkuma vsi po vrsti vsebujejo protibolečinske sestavine. Ingver, kurkuma in lubje bele vrbe poleg tega tudi zmanjšujejo vnetje, ki je za naše telo prav tako vir bolečine. Uporabljamo jih lahko kot čaje, mazila, tekoče izvlečke in kapsule. Novejše raziskave so znova potrdile tudi odlično protibolečinsko delovanje ene najbolj vsestranskih in najdlje znanih zdravilnih rastlin, aloe vera.

Kurkumo moramo uživati redno in kar v izdatnih količinah, če želimo, da bo ustrezno delovala. Zato jo dodajamo čisto vsaki hrani – jogurtu, skuti, solatam, juham, omakam, enolončnicam, jajčnim jedem, zelenjavi … Priporočljivo je uporebljati bio kurkumo, ki se na srečo dobi tudi pri nas. Če nimate težav z diabetesom, debelostjo in metabolnim sindromom, lahko vsak dan pomešate žličko kurkume z žličko (bio!) medu in to zaužijete. Takšna je azijska tradicija. Nevrokirurg dr. Russell L. Blaylock pa še bolj kot to priporoča uživanje kurkume, pomešane z nekaj rahlo segretega olivnega olja. V svojih raziskavah je namreč odkril, da kurkuma, pomešana z maščobami iz olivnega olja, veliko lažje prodre v celice in celo v možgane, kjer je zaradi svojega zaščitnega, antioksidantskega, protivnetnega in pomlajevalnega delovanja nujno potrebna.

Za lajšanje in odpravo bolečin si lahko pomagamo tudi z eteričnimi olji sivke, evkalipta, rožmarina in poprove mete. Vedno kupujemo le 100-odstotno čista, naravna, neparfumirana eterična olja. Pozor: če piše na steklenički ‘parfumsko’ olje, to pomeni, da mešanica ni naravna. Eterična olja so navadno samo za zunanjo uporabo, vendar je bolje, da jih ne uporabljamo koncetrirana oz. nerazredčena, temveč jih pred nanosom na kožo pomešamo s primernimi kakovostnimi, hladno stiskanimi rastlinskimi ali semenskimi olji, kot so n.pr. mandljevo, jojobino ali olje iz grozdnih pešk. Kemijsko delovanje eteričnih olj je dokaj zapleteno in presenetiljivo močno. Učinkovita so proti bakterijam, virusom, glivicam, parazitom in insektom. Poleg tega uravnovešajo razpoloženje, vlivajo vedrino in okrepijo delovanje možganov(prek svojega vpliva na vohalni center in tudi zaradi povečane oskrbe s kisikom). Dobro počutje možganov pa nato še dodatno spodbudi samozdravljenje v celotnem telesu. Skratka, za vsako bolezen rož’ca rase …

Opozorilo: Ker se lahko telo na omenjene zdravilne snovi kljub njihovi blagosti včasih odzove zelo močno (in ker smo si ljudje različni), je potrebna previdnost. Začnite postopno, z manjšimi količinami. Če ste na splošno bolj občutljivi in nagnjeni k alergijam, preverite najprej na manjšem delu kože kožno reakcijo. Nekatera zelišča in eterična olja niso primerna za otroke ali nosečnice.

© Zdravje PovejNaprej, http://wearechange.si, foto: en.wikipedia.org

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo