Za vsako težavo s kožo raste zel…

0

“Zelena lekarna” človeku že tisočletja ponuja aktivne učinkovine, s katerimi kljubuje dermatološkim težavam. Le pravilno je treba izbrati.

Šentjanževka

V preteklosti so šentjanževko častili predvsem zaradi ugodnega učinka pri najrazličnejših opeklinah: sončnih in tistih, do katerih pride pri gospodinjskih opravilih. Najboljši je oljni pripravek, ki ga nežno vtrite na boleča mesta. 30 g šentjanževke 6 tednov namakajte v decilitru olja (najbolje olivnega). Nato tekočino precedite, shranite v stekleničko iz temnega stekla in uporabljajte po potrebi. O delovanju šentjanževke so opravili več znanstvenih raziskav; mnoge jo opevajo kot najboljši naravni antidepresiv. Pri blagih depresijah lahko celo nadomesti zdravila. Ne gre pozabiti, da je šentjanževka občutljiva na svetlobo; če koža po uporabi pride v stik s soncem, povzroča huda vnetja. Po uporabi šentjanževke je najmanj 24 ur prepovedano izpostavljanje soncu!

Oves proti dermatitisu

Le kdo ni še imel dermatitisa? V takšnem primeru je najboljši oves, saj učinkuje proti vnetjem in omili spremljajoče težave, kot je srbenje. Ker oves vpliva tudi na razpoloženje, lahko hitro pozdravi bolezni kože, do katerih pogosto pride, kadar nas mučita tesnoba in potrtost. Kadar nam želi notranjost pokazati, da nekaj ni v redu, nam pošilja sporočila v obliki sprememb na koži. Nepojasnjena rdečica, srbenje ali lise na koži so pogosto psihosomatskega izvora. Stanje utegnete izboljšati z uživanjem 50 kapljic ovsene tinkture dvakrat na dan, in sicer v obdobju enega do dveh mesecev.

Marjetice proti srbenju

Marjetica učinkovito pomirja, poleg tega jo pri vseh vrstah dermatitisa lahko uporabljate bodisi oralno bodisi lokalno. Marjetico uporabljajo za obkladke, ki hitro in učinkovito ublažijo težave, nanašate jo lahko tudi na manjše rane in čire, saj ima zelišče tudi dezinfekcijski učinek. Obkladek pripravite tako, da žlico posušene rastline prelijete s skodelico vrele vode in pustite stati 15 minut. Nato tekočino precedite, v mlačen pripravek namočite gazo, jo ožamete in položite na kožo. Pripravek naj učinkuje 20 minut. Tinktura iz tega zelišča je primerna tudi za uživanje: od dva do trikrat na dan uživajte 40 kapljic tinkture. Kura naj traja nekaj mesecev.

Kamilice pomirajajo

Že naše babice so za vnetja priporočale kamilične obkladke, danes pa je njihov aktivni princip tudi znanstveno dokazan. Za pomirjanje vnetij je v uporabi eterično olje, ki ga nanašajte na vneto kožo (ne pa tudi na sluznice). Edina slabost kamiličnega olja je izredno visoka cena. K sreči lahko pripravite oljno mešanico, ki je znatno cenejša: 10 kapljic eteričnega olja pomešajte z 1 žlico olivnega ali mandljevega olja. Vatirano paličico pomočite v oljno mešanico in se z njo samo dotaknite vnetega mesta. Pozor: olja nikoli ne uživajte! Uporabljajte ga samo lokalno in pazite, da ne pride v stik s sluznico!

Repinec proti aknam

Repinec pospešuje odvajanje strupenih snovi iz telesa, še posebno iz jeter. V zadnjih petdesetih letih ga cenijo predvsem zaradi protivirusnega, protiglivičnega in protimikrobnega delovanja. Mikrobi, virusi in bakterije namreč akne še poslabšajo. Te lastnosti lahko s pridom izkoristite, če uporabite tinkturo (od dva do trikrat na dan uživajte od 40 do 50 kapljic, in sicer od enega do največ dva meseca). Manjše težave z aknami boste odpravili tudi s pitjem čaja: eno veliko žlico repinca stresite v skodelico vrele vode in pustite stati 10 minut. Precedite in pijte večkrat na dan, najmanj en mesec.

Ehinaceja ali Ameriški slamnik proti čirom

So se na vneti koži začele pojavljati drobne razjede, se je na mestu opekline naredila ranica? Ehinaceja je ena od redkih rastlin, ki jo lahko uporabite v takšnih primerih. Rastlina je še posebno učinkovita pri trdovratnih dermatitisih in ekcemih. V ta namen so nadvse koristni obkladki, ki jih pripravite iz tinkture, razredčene v destilirani vodi, v razmerju 1 : 5 (en del tinkture na štiri dele vode). Kadar so težave dolgotrajne in se dermatitisu pridruži gnojna infekcija, je učinkovitejše uživanje ehinaceje, ki hkrati okrepi imunski sistem. Dnevni odmerek znaša od 40 do 50 kapljic tinkture, ki jo uživajte najmanj dva meseca, in sicer od dva- do trikrat na dan.

Ne pozabite …

Tudi pri rabi zelišč je treba upoštevati nekatera pravila. Da bi izključili morebitne alergije, vnetja ali stranske učinke, povezane s sočasnim uživanjem zdravil, se je treba pred začetkom uporabe zelišč posvetovati z zdravnikom. Seveda rezultatov ne smete pričakovati čez noč. Za prve učinke sta potrebni vztrajnost in potrpežljivost. Nosečnice morajo biti pri uporabi zelišč še posebno previdne, saj je raba nekaterih zelišč v tem obdobju strogo prepovedana.

Nepravilna raba zelišč

Ali ste vedeli, da česen, če ga položite neposredno na kožo, lahko povzroči razjedo? In da listi rabarbare, če jih samo prežvečite, povzročijo oteklino na ustnicah? Fikus (Ficus carica): v preteklosti so nekateri “strokovnjaki” rastlino priporočali za zdravljenje kurjih očes in bradavic. No, tega vam ne svetujemo, saj rastlina vsebuje zelo strupene furokumarine, ki lahko povzročijo različne stranske učinke, od vnetij do zastrupitve. Po uporabi se je treba izogibati sončenju.

Zelo strupene furokumarine vsebujejo tudi naslednja zelišča: rman, angelika, bergamotka, luštrek, peteršilj, zelena, pimpinela (strašnica) in vrtna rutica. Zato je v dnevih, ko se izpostavljate soncu, raba (tako oralna kot lokalna) pripravkov iz omenjenih rastlin prepovedana.

Avtor: Anka Tavčar Prelog
www.viva.si

foto: Shutterstock

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo