Začimbe – naravne pomočnice pri artritisu, revmi in putiki

0

Ste vedeli, da imajo začimbe pester nabor mehanizmov delovanja, ki so nam lahko v pomoč pri številnih obolenjih? Iz knjige Ščepec védenja povzemamo nekaj takšnih, ki vam lahko pomagajo pri težavah z artritisom, revmo in putiko.

Kumina

Pospešuje izločanje seča in sluzi. Zato kuminin čaj priporočajo tudi pri zdravljenju revme ali pri putiki.

Čebula

Odlično odplavlja različne strupe iz telesa. Ker pospešuje izločanje sečne kisline in obenem deluje protivnetno, je v veliko pomoč pri revmi in putiki.

Ingver

Sodi v vrh seznama začimb, ki so jih testirali pri artrozah in revmi. Dr. Holly Planeuf v svoji knjigi Herbs Demystified navaja, da ima ingver podoben mehanizem delovanje kot Aspirin®. Zraven tega vsebuje več sestavin, ki so podobne tistim, ki jih najdemo v nesteroidnih protivnetnih zdravilih.

Kurkuma

Preprečuje vnetja tudi tako, da neposredno posega v tvorbo encima ciklooksigenaze COX-2. Na ta način deluje protivnetno, kar se pozna tudi kot lajšanje težav z artrozami in revmatoidnimi boleznimi.

Galgant

Deluje terapevtsko na artritis, zavira vnetje in celo deluje analgetično. Znanstveniki ne izključujejo možnosti, da deluje tudi preventivno na razvoj akutnega in kroničnega artritisa (Journal of Ethnopharmacology. 2009; 126 (2): 258-264).

Žajbelj

Kot eden izmed bogatejših virov antioksidantov ščiti pred oksidacijo lipidov, ki je povezana z vnetji. Slovenska znanstvena raziskava, izvedena na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, dokazuje, da je protivnetni učinek urzolne kisline iz žajblja dvakrat močnejši od sinteznega nesteroidnega protivnetnega zdravila indometacina (Journal od Ethnopharmacology. 2001; 75 (2-3): 125-132).

Ožepek, janež

Najbolj pomaga v obliki ožepkovega olja (ponavadi se uporablja eterično olje, razredčeno z osnovnim oljem, ali pa se ožepek namaka v olju). Pri revmatičnih obolenjih si s tem oljem namažemo boleče mesto, čezenj pa nato namestimo tople brisače. Podobno deluje tudi mazilo iz janeža.

Klinčki, koriander

Tradicionalna tibetanska medicina kot lokalno protibolečinsko sredstvo uporablja osnovno olje, ki mu dodajo eterično olje klinčkov. Z njim masirajo boleče mišice ali revmatične sklepe. Na enak način lahko uporabimo tudi olje, ki smo mu dodali eterično olje koriandra.

Koromač

Zunanja uporaba koromačevega olja pomaga pri revmatskih in različnih kožnih obolenjih. V ta namen se uporablja zmešano z osnovnim oljem.

Lovor

Lovorjevo olje, če ga primešamo osnovnemu olju, pomaga pri akutnih revmatičnih napadih, ohromitvah in odrevenelosti sklepov.

Majaron

Eterično olje majarona uporabljajo v mešanicah za masažo zategnjenih ali pretegnjenih mišic, pri išiasu ter pri revmatičnih in artritičnih bolečinah.

Hren

Je uveljavljeno zdravilno zelišče za lajšanje putike, revme in vnetih sklepov.

Natančne napotke o uporabi posameznih začimb si lahko preberete v knjigah Ščepec védenja in Ščepec rešitve.
Iz knjige Ščepec védenja povzela: Sabina Topolovec

Vir: www.avogel.si

foto: freedigitalphotos.net

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo