Zakaj kavne usedline nikoli več ne boste vrgli stran?

0
Dobra novica za vse ljubitelje turške kave. Poleg užitka v pitju obstaja več odličnih načinov, kako izkoristiti, kar vam ostane v skodelici – seveda poleg napovedovanja usode.

Odličen piling

Kavna usedlina je učinkovit piling zaradi svoje fine zrnate teksture, zaradi česar jo lahko uporabljate tudi na obrazu. Za boljše rezultate usedlini dodajte žličko medu.

Proti podočnjakom in zabuhlosti oči

Malce kavne usedline vtrite v kožo na območju podočnjakov in jo pustite delovati nekaj minut. Zaradi kofeina boste že kmalu bolj budnega videza. Tudi najučinkovitejše kreme za okoli oči vsebujejo kofein, saj povečuje krvni pretok in s tem omili nabuhlost.

Odpravlja neprijetne vonjave

Malce usedline v plastični foliji postavite v športne copate in jo pustite delovati čez noč (ali dlje). Vpila bo vse neprijetne vonjave! Za nevtraliziranje vonjav v hladilniku vanj postavite skodelico s posušeno kavno usedlino. Lahko jo tudi vtrete v roke, če so se navzele neprijetnega vonja, zlasti česna.

Proti bolham

Če ima vaš ljubljenček težave z bolhami, pasjemu šamponu dodajte žličko kavne usedline.

Hrana za rastline

Rože, kot so azaleje, hortenzije in kamelije, ki imajo raje kislo prst, vam bodo hvaležne, če jih boste občasno pogostili z ostanki jutranje skodelice kave. Poleg tega kavna usedlina spreminja barvo cvetov hortenzije – iz rožnate v modro.

Odganja žuželke in mrčes

Malce kavne usedline posujte na mesta, s katerih se želite znebiti mravelj, enako učinkovito pa bo odganjala tudi polže.

Zmanjšuje vidnost prask na pohištvu

Praske na lesenem pohištvu v hipu izginejo, če vanje vtrete nekaj kavne usedline, pomešane s pasto za poliranje in s toplo vodo. Postopek ponavljajte, dokler praska ne postane enake barve kot okoliška površina.

Sredstvo za čiščenje

Zaradi svoje abrazivnosti je kavna usedlina odlična za čiščenje mastnih in umazanih površin. Uporabljajte jo samo ali v kombinaciji z malce detergenta za posodo.

Poveča pridelek korenčka

Nekaj kavne usedline pomešajte s semeni korenčka: pridelek bo večji, saj boste tako odgnali črve.

Zadržuje prah

Preden se lotite čiščenja kamina, po pepelu zlijte kavno usedlino; tako boste preprečili dvigovanje prahu po vsem prostoru.

Proti celulitu

Če si natančneje ogledate sestavine krem, namenjenih boju proti celulitu, boste opazili, da jih večina vsebuje kofein. Kofein namreč spodbuja krvni pretok in tako zmanjšuje maščobne celice. Preizkusite spodnji recept. Zmes obenem zmehča kožo, saj deluje tudi kot piling.

Potrebujete dan staro kavno usedlino, ekstra deviško olivno olje in grobo morsko sol. Sestavine zmešajte v veliki skledi, da dobite gosto pasto. Količino soli določite v odvisnosti od tega, ali želite grobo ali nežno zmes za piling. Približno pol ure pred prhanjem zmes z rokavico nanesite na noge, zadnjico in boke, zatem pa se ovijte z brisačo in pustite delovati pol ure. Nato sperite s toplo vodo, ki pa naj ne bo prevroča.

Avtor: Tili Kojić
www.viva.si
Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo