Zamenjava čemaža in jesenskega podleska je smrtno nevarna!

0

Letos že štiri zastrupitve
Pri nabiranju čemaža bodite še posebej pozorni, saj na istih mestih raste tudi jesenski podlesek in njuna zemenjava je zelo nevarna. Pred dnevi je zahtevala celo smrtno žrtev.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana opozarjajo, da so se to pomlad zastupili že štirje ljudje, ki so zaužili jesenski podlesek, misleč, da gre za divji česen oziroma čemaž. Za eno bolnico je bilo to tudi usodno. Jesenski podlesek namreč raste na istih krajih kot čemaž, na prvi pogled mu je tudi podoben, a je hudo strupen, saj vsebuje močan strup kolhicina, ki lahko že v manjših odmerkih pomeni smrt.

Slike strupenih rastlin so predstavljene tudi na spletni strani Centra za zastrupitve www.zastrupitve.net.

Simptomi se pojavijo po dveh do dvanajstih urah

“Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah,” pojasnjuje Miran Brvar s Centra za zastrupitve na Interni kliniki UKC Ljubljana. Kmalu po zaužitju (od dveh do dvanajstih ur) bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. Od 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč.

Pri bolnikih, ki preživijo prvo fazo zastrupitve, se po 4 do 5 dneh znižata števili belih krvnih celic in ploščic, zato se poveča nevarnost okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa bolnikom izpadejo še lasje.

Pozor tudi na belo čmeriko

Lani so v UKC Ljubljana zdravili tudi dve družini, ki sta se zastrupili z belo čmeriko. Tudi za to zastrupitev so značilni simptomi slabost, bruhanje, driska, glavobol, zamegljen vid, oslabelost, počasni srčni utrip, nizek krvni tlak in začasna izguba zavesti.

K zdravniku prinesite rastlino!

Če sumite, da ste zastrupljeni, se čim prej odpravite k zdravniku v urgentno ambulanto. S seboj vedno prinesite tudi rastlino oziroma njene ostanke, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali.

Avtor: AS
www.rtvslo.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo