Zdravi v 2012

0

Na prehodu iz starega v novo leto običajno nekoliko več misli posvetimo načinu, navadam, željam, pričakovanjem in ostalem, kar kroji naš vsakdan. Morda v tem času intenzivneje občutimo svoje napake, morda se vest oglaša glasneje.

Kakorkoli, mnogo ljudi ravno v tem času sklene, da bo v novem letu marsikaj drugače. Naj bo zdravje temeljno vodilo za vse ljudi. Tega gotovo nikoli ni preveč, s skoraj enako gotovostjo pa lahko trdimo, da ga je skoraj dovolj za vse. Sklenimo torej, da se bomo za svoje zdravje odslej še krepkeje potrudili. Vas zanima, kaj lahko storite čisto sami?

Kdor prehitro je, zboli.

Kdor je počasi, hrano dobro zdrobi že v ustih. Delci hrane se dobro prepojijo s slino, spodnji prebavni organi pa imajo dovolj časa, da pridobijo informacijo, katere prebavne sokove morajo preskrbeti. Ko, obratno, jemo prehitro in hrano premalo prežvečimo, v želodec in kasneje v tako črevo pošljemo prevelike kose hrane. Ogljikovi hitrati (npr. kruh, krompir) se niso dovolj prepojili s slino, beljakovine (npr. meso, jajca, mleko) ne prejmemo dovolj želodčne kisline. Vsebina iz želodca potuje naprej v dvanajstnik in od tam v tanko črevo. V tankem črevesu so povsem drugačni prebavni sokovi kot v želodcu, v polnosti pa lahko učinkujejo le, če je bila hrana prej temeljito prežvečena. Da se lahko prične proces resorbcije hranil, se morajo ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe prej ustrezno razgraditi…

Cel članek lahko preberete tukaj: www.zdravozivljenje.eu

foto: freedigitalphotos.net

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo