Zdravje povezano z oblačili

0

Na naše zdravje in dobro počutje vplivajo tudi oblačila. Pokrivajo velik del našega telesa in zato je še kako pomembno iz kakšnih materialov so narejena.

Škodljive snovi lahko povzročajo alergije in tudi druge poškodbe našega telesa.

Naravni materiali rastlinskega izvora so zelo koristni za naše telo. Poleg lanu, konoplje in bombaža se pojavljajo tkanine in pletenine iz drugih zanimivih rastlin.

Najboljša in najbolj zdrava za naše telo so naravna vlakna, nebeljena, nebarvana. Ta ohranijo veliko lastnosti rastlin.

KONOPLJA

Konoplja je ena izmed najmočnejših in najbolj trajnih naravnih vlaken na planetu. Raste lahko skoraj na vsaki zemlji. Za svojo rast ne potrebuje zaščitnih snovi in umetnih gnojil.

Je zelo vpojna in diha. Poleti ko je vroče deluje hladilno na naše telo. Ima naravno lastnost protibakterijskega in protiglivičnega delovanja. Prav tako je odporna na sončno svetlobo, toploto, slano vodo, odrgnine in kemikalije. Je v celoti biološko razgradljiva.

Iz konopljine preje izdelujejo različne debeline tkanin. Od najdebelejših platen pa do najtanjših, uporabnih za posteljnino, bluze, srajce, spodnje perilo, različna otroška oblačila, itd. Poleg tkanin se v zadnjem času pojavljajo različne konopljine pletenine, jerseyi in mešanice z bombažem.
Oblačila iz konoplje ni potrebno zelo pogosto prati, kajti nevtralizirajo telesne vonjave. Včasih je dovolj, da jih prezračimo, večjo umazanijo pa odstranimo s krtačenjem. Lahko odstranimo samo madež, ni potrebno pranje celega oblačila.

LAN

Lan na otip deluje hladilno. Zato so oblačila iz lanu zelo primerna za toplejše mesece. V novejšem času iz lanene preje izdelujejo tudi pletenine oziroma jerseye. Iz teh so izdelane razne majice, oziroma prožna oblačila.

Na trgu je veliko različnih lanenih tkanin. Od najdebelejših platen pa do finih lahkih batistov. Iz njih so izdelana različna oblačila.

Odporen je proti mrčesu in moljem. Vpije lahko tudi do 30% vlage in jo zelo hitro odda v okolico. Zaradi svoje odpornosti proti madežem je za oblačila iz lanu relativno lahko skrbeti. Artikli se lahko perejo v pralnem stroju. Lahko jih sušimo na zraku ali v sušilnem stroju, vendar jih moramo likati še vlažne.

BIO BOMBAŽ

Bombaž je najbolj razširjeno rastlinsko vlakno. Zaradi velikih potreb bombaž pokriva od 2-3% pridelovalnih površin. V konvencionalni pridelavi se uporablja velike količine umetnih gnojil in pesticidov. Te snovi ostanejo v sledeh v oblačilih. Kljub izredno majhnim delcem, še vedno lahko škodujejo našemu zdravju.

Ravno zaradi teh dejstev je vedno večje povpraševanje po BIO bombažu, ekološko pridelanem, po možnosti tudi z ekološkimi certifikati. Ves ta bombaž ne vsebuje škodljivih snovi in pozitivno vpliva na naše telo.

Oblačila iz BIO bombaža so za različne namene. Od debelejših do tanjših. Tudi za naše najmlajše in najbolj občutljive. Za novorojenčke je veliko ponudbe. Tudi pralne plenice in druga majcena oblačilca.

Poleg vseh dejstev glede naravnih materialov je zelo pomembno poreklo osnovne pridelave konoplje, lanu, bombaža in bio bombaža. V Evropi je vedno večja zavest glede ohranjanje narave, naravne pridelave in potem izdelave prej, tkanin in oblačil. Tudi kvaliteta končnih oblačil je zaradi zelo kvalitetne izdelave prej in tkanin zelo visoka.

Ob nakupu novih oblačil si je zato pametno vzeti malo več časa in razmisliti o vseh vidikih glede materialov in vplivov na nas, oziroma naše okolje.

Vsa oblačila iz naravnih materialov so biološko razgradljiva in se lahko kompostirajo.

Naše telo je vsakodnevno obremenjeno z različnimi škodljivimi snovmi. Tako v hrani, vodi, zraku kot tudi zaradi različnih stresnih situacij. Če naša oblačila postopoma zamenjamo z naravnimi materiali smo na dobri poti do boljšega zdravja.

Avtor: Milica Vidmar
www.naturaland.si

foto:severianofilho.deviantart.com

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo