Zeleni kašasti sokovi

0

Ne glede na način prehranjevanja je vključevanje zelenjave z visokim deležem klorofila v naš vsakdanji jedilnik izjemno pomembno. To lahko storimo z uživanjem zelenolistne zelenjave v solatah, s pitjem svežih zelenih sokov ali pa z zelenimi kašastimi sokovi, ki so za mnoge najbolj okusna opcija.

Znani so pod imenom »zeleni smoothie«, osnovni recept pa je vedno enak: sadje, zelenolistna zelenjava in voda.

Nanje prisega tudi Victoria Boutenko, ki je pred dobrimi desetimi leti sprožila pravo revolucijo uživanja zelenih kašastih napitkov. S pomočjo lastnih izkušenj in izkušenj svoje družine je prišla do spoznanja, da večina ljudi zaužije premalo zelenja. Več let je opazovala in raziskovala življenje šimpanzov, ki so nam od vseh živalskih vrst najbolj sorodni in v svojo prehrano vključujejo najmanj 50% zelenolistne zelenjave! Na podlagi teh dejstev je Victoria »izumila« zelene smoothieje, zdravje celotne družine pa se je z njihovim rednim uživanjem bistveno izboljšalo.

Ključna sestavina zelenega smoothija je vedno zelenje. Definicija zelenja v tem primeru je zeleno listje, ki se ga lahko ovije okoli prsta. Brokoli in zelena bučka na primer še nista zelenje! Najbolje se obnesejo špinača, blitva, zelena solata, regrat, peteršilj in nekatere vrste plevela, kot sta navadna zvezdica in rogovilček. Ker okus zelenja mnogim ni najbolj všeč, ga v smoothijih prekrijemo z okusnim sadjem. Vrsto izberemo sami, različnih kombinacij pa je malo morje. Na začetku si lahko pomagate z že uveljavljenimi recepti, a čez čas boste prav gotovo odkrili okuse in razmerja, ki vam osebno najbolj ustrezajo – in prav ti so tisti, ki jih vaše telo najbolj potrebuje.

Pomembno je, da sta sadje in zelenjava, če se le da, biološko pridelana. Ko ju zblendamo se namreč v smoothiju ohranijo vse vlaknine, v njih pa se nahaja večina pesticidov. Pri sočenju se vlaknine ločijo od soka, zato biološka neoporečnost sestavin ni tako zaskrbljujoča, a vsi vemo, da so vlaknine pomemben del zdrave prebave in presnove. Prednost blendanja je tudi v tem, da z blenderjem razbijemo trdo celulozno ovojnico rastlin in tako naše telo laže vsrka hranilne snovi, ki so v listih. Žvečenje je sicer zdravo in naravno, a da temeljito prežvečimo skledo solate, potrebujemo precej časa. Blender to na nek način stori namesto nas, čeprav je vseeno zelo priporočljivo vsak požirek v ustih prepojiti s slino in s tem olajšati prebavo in absorbcijo.

In katere koristne snovi telo dobi z vsakim požirkom zelenega smootija?

Mnoge nedotaknjene vitamine, minerale, fitoelemente, rastlinska barvila, antioksidante, predvsem pa klorofil! Molekula klorofila je po kemijski sestavi skoraj popolnoma enaka molekuli naše krvi, razlikujeta se le v enem atomu. Nič čudnega, da ga naše telo torej tako zlahka vzame za svojega! Klorofilu se pripisujejo mnogi koristni učinki, med drugim pospešuje tvorbo krvnih celic, razstruplja celoten organizem in čisti jetra, zdravi notranja vnetja, krepi črevesje in prebavo, zmanjšuje neprijetne telesne vonjave, odpravlja sluz in izcedek iz nosu, pomaga pri zdravljenju večine bolezni,… Izkušnje kažejo, da redno uživanje s klorofilom bogatih napitkov tudi zmanjšuje željo po hrani z veliko nezdrave maščobe. Kdor želi izgubiti odvečno telesno težo, naj vsekakor poskusi z vsakodnevnim zelenim smoothijem namesto obroka – poleg odličnega okusa nas vsaj pol litra takšnega napitka nasiti in zadovolji za več ur!

Zeleni smoothiji odpravljajo dva poglavitna razloga vseh bolezni – zastrupljenost telesa in pomanjkanje hranil. Ker kašasti sokovi še vedno vsebujejo vse vlaknine iz sadja in zelenjave, imajo sposobnost, da iz našega telesa odplavljajo toksine, ki jih vlaknine vežejo nase. Hkrati pa nam dovajajo vsa že omenjena hranila, ki sodelujejo v vseh procesih našega organizma in prispevajo k boljšemu počutju, več energije, lepšim lasem, polti in nohtom. Prav tako delujejo preventivno proti mnogim boleznim, v primeru bolezni pa večkrat pomagajo k popolni ozdravitvi tudi v že kritičnih primerih.

Poleg zdravja, ki nam ga prinašajo, je prednost takšnih smoothijev tudi, da njihova priprava ni zahtevna. Poleg sestavin potrebujemo le še blender. Najbolje je investirati v kvaliteten, profesionalen blender, saj le z njim dosežemo res kvalitetne in okusne rezultate, poleg tega pa nam takšen blender dobro služi dolga leta in se ne kvari. Po pripravi smoothija je enostavno tudi čiščenje, odvečne umazane posode ni in izgovorov, da si svojega zdravja ne bi izboljšali na tak način, res ni več!

Za pripravo svežega smoothie-ja priporočamo uporabo Blenderja Blendtec, ki je na voljo tudi v naši trgovini: tukaj
Avtor: Barbara Radojlovič

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Pusti sporočilo