Zelišča v hiši

0

Zelišča v stanovanju navadno gojimo v lončkih. Če je naš dom na splošno zelo svetel, lahko posode z zelišči tudi poljubno premikamo in pogled na zeliščni vrtiček ne bo nikoli dolgočasen.

Katera zelišča bodo dobro uspevala v stanovanju:

ROŽMARIN – z lističi začinjamo divjačino, perutnino in jagnjetino ter razne omake. Uporabljati ga moramo v zmernih količinah, saj je dokaj močna začimba. Njegovo eterično olje v majhnih količinah deluje poživljajoče.

TIMIJAN – dodajamo ga krompirjevim in mesnim jedem, enolončnicam in raznim solatam. Ker je dokaj močna začimba, ga uporabljajmo zmerno. Režemo ga tik pred cvetenjem in uporabljamo svežega ali posušenega.

MELISA – znana je po nežnem limoninem vonju, ki ga ohranimo s tem, da lističe trgamo pred cvetenjem. V kuhinji dodajamo mlade sveže lističe melise raznim zeliščnim omakam, solatam, perutnini in divjačini, melisin čaj pa zdravi prehlade in deluje tudi pomirjujoče.

ŽAJBELJ – lističe dodajamo ribjim in mesnim jedem ter juham, pomaga pa tudi pri prehladu in vnetem grlu. Žajbljev čaj je za takšne nevšečnosti odlično zdravilo.

VRTNA KREŠA – uporabljamo jo za dodatek solatam in obloge za kruhke ter za paradižnikove in jajčne jedi. Za pridelovanje je enostavna in v hiši jo lahko sejemo vse leto. Vrtna kreša je bogata z vitamini, zato je odličen vir sveže zimske zelenjave, poleg tega pa deluje tudi proti spomladanski utrujenosti. Sejemo jo v nizke podstavke in postavimo na svetlo okensko polico. Mlade lističe režemo, ko so rastlinice visoke 5 do 10 cm.

Vzgoja zelišč in dišavnic v lončkih

Lončke z zelišči postavimo na svetlo mesto in stran od radiatorja. Vroč radiator je pozimi namreč vzrok presuhega zraka, ki je za večino sobnih rastlin neprijeten. Zelišča bodo hvaležna za redno pršenje s postano vodo ali pa za namestitev vlažilnika na primerno mesto v bližini.

Na splošno zeliščem zemlja za lončnice ne ustreza, saj ima veliko gnojil in šote, zelišča pa imajo raje bogato humusno zemljo. Nekatera, ki so navajena na bolj "težke" razmere tudi v naravi, imajo še najraje suha, peščena in rahla tla. To so zelišča z drobnimi koničastimi listki, na primer rožmarin in timijan. Vsa zelišča potrebujejo dobro odcedna tla, zato poskrbimo, da bomo na dno lončka dali drenažni material, kot so glinopor, glinaste črepinje ali kamenčki.

Poskrbimo za redno zalivanje, vendar ne preobilno, kot se pogosto zgodi tudi drugim lončnicam v prostorih s suhim zrakom. Zgornja plast zemlje se namreč rada hitro osuši, spodaj pa se korenine utapljajo v preobilici vlage. Površino zemlje v lončkih moramo večkrat rahljati, saj se zaradi zalivanja pogosto zaskorji, kar onemogoča zraku dostop do korenin.

Za začetek gojimo zelišča v posamičnih lončkih, kasneje pa, ko bomo ugotovili, katera imajo podobne zahteve glede zemlje, zalivanja in ostale nege, jih lahko posadimo v skupno korito, s katerim bomo okrasili okensko polico.
 
Avtor: Andreja Tomšič
www.kalia.si

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo