Znanih je nad 1.700 naravnih antibiotikov – enega od najmočnejših izdelujete vi

0

Najbrž ni daleč od resnice, da je potenje všeč le redkokomu in zato ga ljudje skušamo na vse možne načine preprečiti. Vendar pa je potenje nujno potreben naravni proces, zato so različni narodi po svetu, od Indijancev do Fincev, od pamtiveka prakticirali razne rituale, povezane s potenjem, mnogi pa to počnejo še danes.

Dokaj dobro znano je, da s pomočjo potenja telo lažje in intenzivneje izloča strupe vseh vrst. Potenje – pa najsi bo s športom in rekreacijo, ali pa če si ga privoščimo v taki ali drugačni savni – tudi trenira srce in ga tako utrjuje. To velja celo za potenje, ki ga doživimo, ko v vročini ležimo na soncu in se niti ne premaknemo.

Šele pred kratkim pa so odkrili, da telo z znojem izloča tudi naravne antibiotike, ki jih izdeluje naše telo, da bi se z njimi zaščitilo proti patogenom.

Eden teh antibiotikov je dermcidin, doslej neznana snov, ki jo je odkrila mednarodna skupina znanstvenikov v okviru projekta, v katerem so sodelovali univerze iz Göttingena, Tübingena in Freiburga, Inštitut Maxa Plancka za biofizično kemijo ter raziskovalci iz Strasbourga in Španije. Poročilo o raziskavah so objavili v Proceedings of the NationalAcademy of Sciences, 2013.

Dermcidin je tako učinkovit in močan, da pobije bakterije tuberkuloze, ki so ene od najodpornejših znanih patogenov.

Prisotnost naravnih antibiotikov v znoju tudi pojasnjuje, zakaj se kljub pogostim pikom ali ugrizom raznih žuželk le redko okužimo s kakšno od bolezni, ki jih ti insekti prenašajo. Znoj deluje proti mnogim vrstam bakterij, poleg tega s potenjem te bakterije na koži tudi zelo hitro preplavimo.

Zdaj vemo, zakaj telo poskrbi, da se težko oboleli ljudje veliko potijo.

Najpomembnejše od vsega pa je to, da naravni antibiotiki patogene bakterije uničujejo s pomočjo mehanizmov, na katere se bakterije ne morejo dovolj hitro prilagoditi. Zato ni nevarnosti, da bi bakterije na naravne antibiotike postale neodzivne (= rezistentne), kot se to zgodi pri sintetičnih antibiotikih, od katerih vsak deluje skozi en sam mehanizem in so zato po svoji moči in razponu zelo omejeni. Poleg bakterij tuberkuloze lahko znoj uniči naprimer tudi stafilokoke, znane tudi kot MRSA (Methicyllin Resistant Staphilococcus Aureus – slov. stafilokokus aureus, neodziven na meticilin) – bakterije, ki so postale rezistentne in zato pri njih noben antibiotik več ne prime.

Podobne beljakovine, kot je dermcidin, že milijone let izdelujejo rastline in živali. Izjemno zanimiv je tudi njihov način delovanja. Znanstveniki so s pomočjo rentgenskega slikanja ugotovili, da dermcidin izločajo žleze znojnice v naši koži. Telo je te ubijalske beljakovine pronicljivo zasnovalo tako, da so pri ubijanju bakterij kar najbolj uspešne. Imajo namreč obliko cevi, ki se zarinejo v celične membrane mikrobov in iztisnejo vanje tekočine, ki jih v nekaj milisekundah uničijo. 

Narava vedno uredi vse tako, da je najbolj prav. Vse naravno ima vedno svoj namen in pomen – tudi potenje.

Nekateri od člankov v zvezi s tem pomembnim odkritjem sicer pišejo, da bo to zelo pomagalo farmaciji pri razvoju novih generacij antibiotikov, na katere bakterije ne bodo mogle tako hitro in tako uspešno postati neodzivne. Morda res. Ne vem pa, zakaj naj bi pravzaprav čakali na farmacevtsko industrijo ali kogarkoli tretjega. Znoj si lahko prikličete na kožo kadarkoli in kjerkoli – brezplačno, pa še škodljivih stranskih učinkov nima, saj vse tehnike, s katerimi prikličemo znoj – od savne do seksa in od sončenja do teka -, telesu koristijo tudi na druge načine.

Že pred časom sem napisala, da se je treba vsak dan vsaj enkrat oznojiti. Pri tem ne pozabite na izdatno pitje vode in zelenega čaja. In povejte naprej.

© Zdravje PovejNaprej
www.wearechange.si/

Viri:

¨    http://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130221104359.htm

¨    C. Song, C. Weichbrodt, E. S. Salnikov, M. Dynowski, B. O. Forsberg, B. Bechinger, C. Steinem, B. L. de Groot, U. Zachariae, K. Zeth. Crystal structure and functional mechanism of a human antimicrobial membrane channelProceedings of the NationalAcademy of Sciences, 2013;

¨    http://www.pnas.org/content/110/12/4586

¨    http://www.naturalnews.com/039257_perspiration_antibiotics_germs.html

¨    http://www.ed.ac.uk/news/2013/210213-antibiotics

Lepo je, če deliš:

O Avtorju

Uredništvo

Portal za zdrav način življenja.

Pusti sporočilo